Nieuws

Universiteit Twente gaat voor ReumaNederland nieuwe pilstrip maken

Blisterverpakking
Blisterverpakking © Getty Images / sanjagrujic
De Universiteit Twente gaat samen met ReumaNederland, het voormalige Reumafonds, een nieuwe pilstrip maken voor reumapatiënten. Uit onderzoek van de stichting blijkt dat een meerderheid van reumapatiënten moeite heeft om de pil uit de verpakking te drukken.
Omdat het Europees Geneesmiddelen Agentschap heeft verboden om de medicijnen in een potje te doen, is een andere oplossing nodig. "Veel mensen met reuma zijn afhankelijk van hun medicatie om mee te kunnen doen in het dagelijks leven. Je moet dan toch op zijn minst gewoon zelf je medicijnen open kunnen maken en daarbij niet afhankelijk zijn van een hulpmiddel of van iemand anders", zegt ReumaNederland.

Gevolgen

Dat patiënten de strip niet goed kunnen openen, kan ook effecten hebben op de ziekte. Vanwege de problemen met de verpakking, kan tien procent van de patiënten de medicijnen niet op tijd innemen. Dat heeft ook effect op de werking van de medicatie.
"Op basis van wat mensen met reuma wel kunnen en hoe ze met verpakkingen omgaan, willen we concepten bedenken, ontwerpen en testen, die ze wel open kunnen krijgen. Zodat mensen met reuma beter toegang krijgen tot hun eigen medicijn", zegt professor packaging design Roland ten Klooster van de UT.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.