Nieuws
Verhuizen naar een tiny house: niet zo eenvoudig
Maximaal vijftig vierkante meter met daarin alles wat je nodig hebt om te wonen. Zo ziet Jacomijn Heupink haar tinyhouse van de toekomst. Maar er zijn nog maar weinig gemeentes die deze duurzame manier van wonen omarmen.
"Er zijn veel tinyhouse-projecten door heel Nederland, maar de meeste zijn van tijdelijke aard", vertelt Heupink. "Dat wil ik niet. Ik wil graag duurzaam wonen op een vaste plek en niet als de gemeente er geen zin meer in heeft, moeten verkassen."
Te groot
Ze woont nu in een ééngezinswoning in Hellendoorn. "Dit eengezinshuis is veel te groot voor mij. Dan heb ik alleen als optie om in een flat, appartement of duplex te gaan wonen. Maar ik wil vrijstaand en klein." Dat blijkt veel moeilijker dan gedacht.
In het filmpje hieronder ziet u wat Heupink voor ogen heeft.
Tiny is wonen
Veel gemeentes hebben op basis van experiment tijdelijke tinyhouse-projecten bij het Rijk aangevraagd. "Maar het rijk geeft aan dat tinyhouses die gebouwd worden volgens het bouwbesluit gewoon woningen zijn", legt Willemien Berkers uit.
Kopers
Berkers, projectleider van de gemeente Deventer leidt het woningbouwproject Tuinen van Zandweerd. "Hier mogen mensen zelf een kavel kopen en er een tinyhouse op plaatsen. Wel moeten ze aangesloten zijn op de riolering en het huis mag niet op wielen staan."
Bezwaar
Afgelopen week heeft de Raad van State uitspraak gedaan op een bezwaar en er ligt nu een onherroepelijk bestemmingsplan. Over enkele weken kunnen geïnteresseerden zich gaan inschrijven.