GGD IJsselland na onderzoek: 'Werk voor mantelzorgers door coronacrisis stuk zwaarder'

De coronacrisis heeft het werk voor mantelzorgers in de regio IJsselland zwaarder gemaakt dan voorheen. Dat blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland. Voor het onderzoek vulden 721 mantelzorgers een vragenlijst in, twintig hulpverleners zijn telefonisch geïnterviewd.

De zorg is door de crisis een stuk zwaarder geworden, vinden de mantelzorgers. Die ervaring heeft vooral de groep tussen de 19 en 34 jaar en de mensen die extra zorg zijn gaan verlenen. Bijna de helft van de ondervraagden is meer voor hun naaste gaan zorgen.

Wat opvalt is dat de mensen die de zorg van hun (schoon)ouder op zich nemen juist veel minder hebben gedaan tijdens de lockdown. GGD IJsselland vermoedt dat het beperkte bezoek aan de zorgbehoevenden hiervan de oorzaak is. De mantelzorgers voelen zich hier schuldig over.

 

Extra taken

Mantelzorgers die zorgen voor hun partner, hun kind of een zelfstandig wonende (schoon)ouder hebben veel druk ervaren tijdens de coronaperiode.

Door het stoppen van activiteiten en ondersteuning kwamen veel taken terecht bij de mantelzorgers. Zij hadden het gevoel continu 'aan' te moeten staan. Ook de vrees voor besmetting maakte het dat zij weinig de deur uit gingen en nog steeds voelen zij zich beperkt in het ondernemen van activiteiten.

 

Lotgenotencontact

Uit de interviews is duidelijk geworden dat de mantelzorgers met name behoefte hebben aan lotgenotencontact. Zij vinden het prettig om ervaringen te delen met anderen die de situatie begrijpen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
IJsselland GGD mantelzorg zorg Coronavirus Nieuws
Deel dit artikel: