FDF: "Minister negeert ultimatum? Dan sta je dinsdag wellicht in de file"

Farmers Defence Force (FDF) wil volgende week dinsdag direct terugslaan als minister Schouten hun ultimatum negeert. De boeren eisen dat de minister voor de 21e haar veevoerbeleid aanpast. Zo niet, "Dan sta je dinsdag wellicht een uurtje stil op de snelweg of kun je wat minder eten kopen in de supermarkt", zegt FDF-regiobeheerder Albert Markerink.

Eerder vandaag kondigde FDF al aan minister Schouten een ultimatum te stellen en tot die tijd geen nieuwe blokkades uit te voeren. Minister Schouten reageerde op haar beurt het ultimatum aan de kant te schuiven.

"Dan gaan wij dinsdag dus over tot actie", vervolgt Markerink. Hij verwijst daarmee naar een Facebookbericht van FDF-voorman Mark van den Oever. "Daarin staat heel duidelijk: 'Als de veevoermaatregel niet van tafel gaat, zullen de FDF-strijders ervoor zorgen dat er vanaf 21 juli stikstof wordt gereduceerd. En heel Nederland zal daaraan bijdragen."

Eerdere blokkades

Afgelopen weken zijn er al meerdere actie's geweest. Zo werd de A1 bij Holten en het Gelderse Wilp geblokkeerd en ook meerdere distributiecentra in Overijssel waren het doelwit. Markerink was zelf ook bij de actie op de A1: "Ik coördineerde daar alle boeren en stuurde ze naar de juiste plekken."

De boeren demonstreren tegen het nieuwe veevoerbeleid. Door dit nieuwe beleid krijgt het melkvee minder eiwit, waardoor er minder stikstof wordt uitgestoten. Het stoot de boeren tegen de borst dat er hiermee ruimte wordt gemaakt voor de bouw. "Waarom moeten wij ruimte maken voor de bouw? Daarnaast is het hartstikke ongezond voor de koeien", sluit Markerink af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: