nieuws

Wat vind jij: Jongeren moeten vaker volgens het volwassenenstrafrecht worden berecht

Wat vind jij? Stem, en praat mee!
Wat vind jij? Stem, en praat mee! © iStock / Getty Images Plus
Moet de 17-jarige verdachte in de 'opa-moord' volgens het jeugdstrafrecht of het volwassenenstrafrecht worden berecht? Over die vraag velt het gerechtshof woensdag in hoger beroep een oordeel. Maar wat vind jij?
De verdachte werd eerder veroordeeld tot twee jaar cel en jeugd-tbs, maar het Openbaar Ministerie is daartegen in hoger beroep gegaan. Het OM wil dat de verdachte voor het volwassenenstrafrecht wordt berecht.

Hoe zit het ook alweer?

Kinderen tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit begaan, worden in beginsel berecht volgens het jeugdstrafrecht. Voor verdachten vanaf 18 jaar (ten tijde van het plegen van het feit) geldt in principe het volwassenenstrafrecht. De rechter kan hier soms van afwijken, afhankelijk van de geestelijke ontwikkeling van verdachten. Dit kan bijvoorbeeld als een misdrijf te ernstig wordt gevonden voor het opleggen van een jeugdstraf.

Wat is het grootste verschil?

Jeugdstrafrecht kenmerkt zich door een pedagogische aanpak. Als verdachten nog jong zijn, is het vaak nog mogelijk gedrag bij te sturen. De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling. Daarnaast wordt de omgeving, bijvoorbeeld de ouders, andere gezinsleden en vrienden betrokken.
Strafrecht voor volwassenen is meer gericht op vergelding. Wie een strafbaar feit heeft begaan, mag daar niet mee wegkomen. Hij of zij verdient straf. 

Hoe denk jij hierover? Als je als minderjarige een zwaar misdrijf begaan hebt, verdien je dan een 'volwassen' straf? Of moet je ook bij zware misdrijven strikt de leeftijd van achttien jaar aanhouden?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.