CDJA groeit explosief tijdens tweestrijd: "Evenveel nieuwe leden als normaal in half jaar"

De eerste winnaar in de strijd om het CDA-leiderschap lijkt bekend: de jongerenafdeling van de partij. "We zien dat het ledenbestand van het CDJA tijdens deze verkiezingstijd even hard is gegroeid als normaal in een half jaar", zegt voorzitter Hielke Onnink uit Hardenberg.

Waar verschillende CDA-prominenten hun voorkeur voor Omtzigt of De Jonge gewoon uitspreken, houdt Onnink zijn voorkeur liever voor zich. "Ik hecht veel waarde aan het stemgeheim." Hij merkt wel dat mensen om hem heen 'verhuizen' naar kamp Omtzigt.

De voorzitter durft niet te voorspellen wie de verkiezing wint. "We weten van leiderschapswisselingen bij het CDA dat het nooit gaat zoals van tevoren gedacht", zegt Onnink. "Maar als je dat in acht neemt, is de kans wel groter dat het Pieter Omtzigt wordt."

Overgestapte partijgenoten

Onnink weet van meerdere partijgenoten dat ze overstappen van De Jonge naar Omtzigt. Deels vanwege de 'meesterzet' van Omtzigt om Wopke Hoekstra in zijn kamp te trekken. Omtzigt wil namelijk in de Kamer blijven, in tegenstelling tot De Jonge, die zichzelf wel als premier ziet.

"Veel CDA'ers zien een combi wel zitten van én het beste Kamerlid - Omtzigt - én misschien wel de beste premierskandidaat: Hoekstra", aldus Onnink.

'Team CDA'

"Maar", nuanceert hij, "Wopke Hoekstra gaf natuurlijk aan dat hij voor 'team CDA' is. Dus het is niet perse dat Hoekstra heeft gekozen voor Pieter Omtzigt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
CDA CDJA Pieter Omtzigt Nieuws
Deel dit artikel: