Keolis gooit wc’s op slot in Overijsselse treinen, politiek boos

Keolis heeft de wc’s in haar treinen voorlopig afgesloten vanwege de coronamaatregelen. Diverse fracties in de Overijsselse politiek zijn verbaasd en eisen opheldering. "Dit is gewoon gemakzucht", vinden ze bij de PVV. "Dit kun je niet maken", vult Forum voor Democratie-Statenlid Stijn Hesselink aan. 

Zo maar naar de wc gaan kan voorlopig niet meer in de trein van bijvoorbeeld Enschede naar Zwolle of die van Oldenzaal naar Zutphen. De wc’s zijn afgesloten door treinvervoerder Keolis. "We willen niet dat de wc te pas en te onpas door iedereen wordt gebruikt, bijvoorbeeld om je handen te wassen of je neus te snuiten. Elk contact kan een besmettingsbron zijn", zegt woordvoerder Lotte Hendriksen. "Maar als mensen echt naar de wc moeten, kunnen ze een van onze medewerkers vragen of ze de wc willen openen."

Ook speelt volgens Hendriksen mee dat er aan een van de rangeerterreinen van Keolis onderhoud wordt gepleegd. "Daardoor kunnen we nu niet meer op alle plekken de toiletten legen. Om de hygiëne te waarborgen, hebben we besloten de wc's af te sluiten."

Tekst op borden aangepast

Na berichtgeving van RTV Oost heeft Keolis de tekst op de borden in de trein aangepast. Er stond eerder aangegeven dat de wc's 'vanwege coronamaatregelen en vandalisme' zijn afgesloten, maar dat laatste is volgens Hendriksen nu niet meer het geval. "In het begin van de coronacrisis hadden we veel last van vandalisme, zoals graffitigebruik in de toiletten."

‘Kan niet waar zijn’
De provincie is concessiehouder van de Keolis-lijnen en betaalt jaarlijks miljoenen voor de spoorverbinding. Statenleden verbazen zich dan ook over de toiletafsluiting. "Dit kan niet waar zijn, de toiletten moeten gewoon gebruikt kunnen worden", zegt Joeri Pool (PVV). Hij eist opheldering en heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur.

Die vragen worden gesteund door Forum voor Democratie en Partij voor de Toekomst. "Het is gewoon belachelijk dat de wc’s worden dichtgegooid. Dit kun je niet maken", vertelt Stijn Hesselink van Forum.

Ook de grootste regeringpartij in Overijssel, het CDA, bevreemdt de gang van zaken. "Het lijkt erop dat Keolis meer ruimte neemt voor eigen beleidsruimte in coronatijd, want de NS-treinen zijn ook gewoon open", zegt Bart van Moorsel. Het CDA-Statenlid gaat eveneens om opheldering vragen.

Het lijkt dat Keolis meer ruimte neemt voor eigen beleidsruimte in coronatijd
CDA Overijssel

Andere partijen
Datzelfde geldt voor de PvdA, die vragen heeft ingediend bij het provinciebestuur. "Het kan wat mij betreft niet zo zijn dat in treinen structureel de toiletten zijn afgesloten. Er kan niet van reizigers verwacht worden dat men maar uitstapt of het ophoudt", zegt Statenlid Hans Nooter.

"Dit is natuurlijk niet best", reageert D66-Statenlid Renilde Huizenga. "We zijn altijd voor toegankelijke toiletvoorzieningen. Voor sommige mensen is het niet mogelijk om het ‘even op te houden’. Er zou dus op iedere trein een toilet moeten zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Keolis Trein wc Nieuws
Deel dit artikel: