CDA-leden kiezen minister De Jonge en niet Enschedeër Omtzigt als partijleider

Niet Enschedeër Pieter Omtzigt maar minister Hugo de Jonge is gekozen tot de nieuwe partijleider van het CDA. Dat maakte de partij zojuist bekend. Het was een nipte overwinning voor De Jonge: hij kreeg 50,7 procent van de stemmen, Omtzigt 49,3 procent. Omtzigt en De Jonge waren de twee laatst overgebleven kandidaten, nadat staatssecretaris Mona Keijzer na de eerste stemronde moest afhaken.

Enschedeër Omtzigt stelde zich als laatste beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Hij wist dat hij het moest opnemen tegen partijgrootheden Hugo de Jonge (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Mona Keijzer (staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat).

'Underdog'

Dat weerhield hem er niet van een gooi te doen naar het partijleiderschap. Met zijn kandidatuur zorgde Omtzigt voor veel opzien. Vooral mensen buiten de partij gaven hem weinig kans tegen De Jonge en Keijzer. Omtzigt was de underdog. Een positie die hij zelf niet betwistte.

Binnen de partij bleek er wel degelijk steun voor hem te zijn. Na de eerste stemronde eindigde hij als tweede met 39,7 procent van de stemmen. Minister Hugo de Jonge won de eerste ronde met 48,7 procent, maar hij behaalde geen absolute meerderheid. Staatssecretaris Mona Keijzer moest na de eerste ronde afhaken.

Groter CDA
Tijdens zijn verkiezingscampagne maakte Omtzigt bekend dat hij het CDA weer groter wil maken, met thema's zoals kansen voor jongeren, herstel van het vertrouwen van de burger in de overheid en bezig zijn met de vraag hoe de overheid weer een schild kan zijn voor de zwakkeren.

De Enschedeër kreeg de afgelopen jaren veel lof over de wijze waarop hij zich had vastgebeten in de dossiers over de toeslagenaffaire en MH17.

Regionale thema's
De Enschedeër wil ook regionale thema's aansnijden. Internationale spoorverbindingen die goed zijn voor de regio en blijven hameren op de noodzaak om de N35 een upgrade te geven.

Ook wil hij dat er meer woningbouw voor jongeren komt, niet alleen in de Randstad, maar bijvoorbeeld ook in Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Omtzigt CDA verkiezingen Nieuws
Deel dit artikel: