Nieuws

Raad van State past milieuregeling sloopbedrijf Hein Heun aan

Het sloopbedrijf Hein Heun in Vroomshoop
Het sloopbedrijf Hein Heun in Vroomshoop © Google StreetView
Omwonenden hebben ervoor gezorgd dat de milieuregeling voor sloopbedrijf Hein Heun aan de Schoolstraat in Vroomshoop is aangescherpt. Ze stapten begin dit jaar naar de Raad van State om de regeling aan te vechten. De Raad maakte vandaag bekend dat die inderdaad op onderdelen gebreken vertoont. De Raad heeft het nieuwe bestemmingsplan en de omgevingsvergunning, waarin de regeling is verwerkt, eigenhandig aangepast.
Toch zullen de omwonenden teleurgesteld zijn. Ze hadden bij de Raad een waslijst aan bezwaren over lawaai en andere overlast ingediend, omdat het bestemmingsplan en de vergunning onvoldoende bescherming zouden geven. Verreweg de meeste bezwaren zijn door de Raad verworpen.

Alleen enkele planregels en vergunningvoorschriften over geluidsnormen en parkeerruimte bij het bedrijf waren volgens de Raad ongelukkig geformuleerd. Daardoor zou er in de toekomst enige overlast kunnen ontstaan.

Onvoldoende strenge regels

De Raad heeft het plan en de vergunning zelf al verbeterd. “De Raad van State acht daarom nieuwe besluitvorming door de raad niet nodig”, concludeert de raadsvoorzitter. De gemeente Twenterand hoeft dus verder niets meer te doen.
De gemeente had de ambitie om na veel en jarenlang gedoe over de activiteiten van Heun met een goede regeling te komen. Volgens de omwonenden is dat niet gelukt, omdat Heun nu meer activiteiten mag ontwikkelen zonder voldoende strenge regels.

Geluidsoverlast verminderen

De vergunning laat onder meer toe dat er een hoge muur langs het bedrijf komt vlak langs het perceel van de buren. Heun mag daarnaast een nieuwe bedrijfshal bouwen en geluidsschermen.

Volgens de gemeente zijn die allemaal bedoeld om de overlast te verminderen. Daar is de gemeente grotendeels in geslaagd, vindt de Raad. Het sloopbedrijf is nu meer aan regels gebonden dan voorheen en er zijn normen opgelegd waar het bedrijf aan moet voldoen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.