Nieuws

In Olst-Wijhe daalde het aantal WW-uitkeringen het hardst

UWV in Deventer
UWV in Deventer © UWV
In de regio's Zwolle en Twente werden in juni iets minder WW-uitkeringen verstrekt ten opzichte van een maand eerder. Voor Zwolle was de daling 2,1 procent (162 uitkeringen), Twente noteerde een daling van 75 uitkeringen (-0,7 procent). Dat blijkt uit gegevens van het UWV. In Olst-Wijhe (-5,8 procent), Hardenberg (-5,6) en Tubbergen (-5,2) daalde het aantal uitkeringen het meest.
In Rijssen-Holten (+3,3 procent) en Zwartewaterland (+3) was de groei van het aantal uitkeringen het grootst.
De regio's Zwolle en Twente doen het met de daling iets beter dan het landelijk gemiddelde van 0,2 procent. In Twente zijn er 10274 mensen met een WW-uitkering. De daling wordt verklaard door de sterke aanwezigheid van bouw in de regio. Voor Zwolle (7602 uitkeringen) wordt gewezen op de sterke aanwezigheid van bouw en vervoer & logistiek.
Door de coronacrisis zien de cijfers voor beide regio's, ten opzichte van juni 2019, er een stuk slechter uit. In Twente kwamen er in een jaar tijd 2058 uitkeringen bij (stijging van 25 procent). Voor de regio Zwolle was de stijging 17,4 procent (1128 uitkeringen). Landelijk was de groei 23,9 procent.

Werklozen

In Nederland steeg het aantal werklozen vorige maand met 74.000 naar 404.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart waren dit er nog 273.000. Dat de werkloosheidscijfers stijgen, komt niet alleen doordat mensen zijn ontslagen. Het komt ook doordat meer mensen die al zonder werk zaten actief op zoek zijn naar werk.
Een andere verklaring voor de stijging is het aflopen van de eerste serie steunmaatregelen van de overheid. Die maatregelen liepen tot juni.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.