Nieuws

Stichting Agrifacts en Stikstofclaim dreigen minister Schouten met kort geding

Agrifacts en Stikstofclaim dreigen minister met kort geding
Agrifacts en Stikstofclaim dreigen minister met kort geding © RTV Oost/Wouter de Wilde
De stichtingen Stikstofclaim en Agrifacts starten een kort geding als minister Schouten blijft weigeren de onderbouwing van de voermaatregel openbaar te maken.
Beide organisaties hebben het ministerie tot vrijdagmiddag twaalf uur de tijd gegeven om de informatie vrij te geven. Minister Schouten wil per 1 september limieten stellen aan de eiwitgehalten in krachtvoer voor koeien.

Gegevens opgevraagd bij ministerie

Die hoogte van de limiet wordt onder meer bepaald door de grondsoort en de grootte van boerenbedrijven. Volgens de stichtingen heeft het ministerie de limieten bepaald op basis van steekproeven bij melkbedrijven, maar kloppen de berekeningen van het ministerie niet overal.
De Stichting Agrifacts vroeg eerder gegevens van het ministerie op om de berekeningen te controleren, maar tot op heden zijn die nog niet vrijgegeven. Bovendien stellen beide stichtingen dat de eerder genoemde steekproeven bij melkveebedrijven te klein zijn.

'Onverantwoord'

De stichtingen noemen "het vaststellen van voerlimieten op basis van dergelijke minieme steekproeven onverantwoord".
Als de minister vrijdagmiddag de gegevens niet openbaar heeft gemaakt, kondigen Stichting Agrifacts en Stikstofclaim een kort geding aan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.