Nieuws

LTO Nederland stapt uit overleg met minister over veevoermaatregel

De belangenorganisaties staken de gesprekken
De belangenorganisaties staken de gesprekken © Wouter de Wilde
Boerenbelangenorganisatie LTO Nederland en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) staken de gesprekken met minister Schouten over de veevoermaatregel.
De belangenorganisaties denken dat een gesprek in de huidige situatie geen nut heeft. "Verder praten is zinloos zolang het alternatieve plan van de sector als 'onuitvoerbaar' wordt bestempeld." Bovendien ligt er volgens de organisaties nog geen doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Minister Schouten wil eiwitrijk veevoer vanaf 1 september vier maanden verbieden zodat melkveehouders minder stikstof gaan uitstoten. Boeren zijn tegen die regel, omdat het volgens hen slecht voor het welzijn van de koeien is en ze protesteren daarom al weken tegen de maatregel.

'Onvoldoende ruimte'

"In afwachting van de doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving van het sectoralternatief eind augustus hebben de melkveepartijen met het ministerie gesproken over de praktische uitvoerbaarheid van het sectorplan. Alle demonstraties, juridische procedures en lobbyinzet ten spijt wordt er door het ministerie onvoldoende ruimte gegeven aan het gepresenteerde alternatief dat een betere situatie voor boeren moet opleveren", verklaren de partijen.
"Zelfs bij een positieve doorrekening door het PBL biedt het proces onvoldoende vertrouwen in het tot wasdom komen van het sectoralternatief. Er zullen nu eerst stappen richting de sector moeten worden gezet om het vertrouwen te herstellen voordat gesprekken tot resultaat leiden. De voermaatregel moet wat de sector betreft van tafel."

Brief aan Tweede Kamer

Met het ontstaan van deze nieuwe situatie hebben Wim Bens (waarnemend voorzitter van LTO Nederland) en André Arfman (voorzitter van het NAJK) een brief gestuurd aan de fractievoorzitters en landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer. In hun brief wijzen de voorzitters erop dat het mislukken van de gesprekken tot de conclusie leidt dat een voerspoormaatregel voor vier maanden niet gaat werken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.