Nieuws

Marktcoaches in Deventer doen hun best om bezoekers te wijzen op coronaregels: "Het lijkt alsof mensen het een beetje vergeten zijn"

De Veiligheidsregio IJsselland heeft gisteren aangekondigd om strenger te gaan controleren op de coronaregels. Op de vrijdagochtendmarkt in Deventer zijn nog geen extra boa's te zien, maar de gemeente heeft wel marktcoaches ingezet om ervoor te zorgen dat de bezoekers zoveel mogelijk afstand houden. 
Met het felgroene hesje aan is Max van Riele goed herkenbaar als marktcoach. Van Riele werkte in de horeca, maar verloor zijn baan door de coronacrisis.
Nu is hij marktcoach en wijst hij mensen op het eenrichtingsverkeer en vraagt hij fietsers om af te stappen. "Wij zijn eigenlijk de gastheer van de markt", zegt Van Riele. "En dat is leuk."

'Je krijgt ook veel nare reacties'
Toch zit er ook een keerzijde aan het werk: "Je krijgt ook wel veel nare reacties en dat maakt het werk soms wat minder."
Van Riele merkt een verschil over de afgelopen maanden. "In het begin van corona merkte je dat mensen helemaal niet luisterden en nu zijn de mensen wel aan ons gewend. De meeste mensen houden zich aan het eenrichtingsverkeer, maar er zijn er ook zat die zich er niks van aantrekken en lekker doorlopen. Daar kunnen we eigenlijk weinig mee."

'Mensen worden steeds losser'

Van Riele ziet ook dat de anderhalvemetermaatregel verslapt. "We zien steeds minder mensen afstand houden, maar daar kunnen we helaas niet op handhaven. We zijn maar met zijn vieren."
Dat er minder afstand wordt gehouden ziet ook marktmeester Michael Jadnanansing. "Mensen worden steeds losser. Het lijkt alsof ze het een beetje vergeten zijn." Ondanks de veranderende opstelling van de markt, het eenrichtingsverkeer, marktcoaches en verkeersregelaars verwacht Jadnanansing binnenkort wel meer boa's te zien op de markt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.