Nieuws

Suïcidale man die brandstichtte in GGZ-instelling in Almelo is veroordeeld tot celstraf en tbs

Tbs met dwangverpleging voor brandstichter GGZ-instelling Almelo
Tbs met dwangverpleging voor brandstichter GGZ-instelling Almelo © GettyImages
Een 41-jarige man uit Almelo is veroordeeld tot tien maanden cel en tbs met dwangverpleging. De man stak in oktober vorig jaar zijn kamer bij Dimence aan de Haven Noordzijde in Almelo in brand.
De brand veroorzaakte levensgevaar voor andere patiënten. De rookontwikkeling was zo erg dat een medewerkster op haar hurken de kamer van de man binnen moest om hem eruit te krijgen.

Twee weken geleden vertelde de man dat hij de brand stichtte, omdat hij dood wilde. De Almeloër zat op de crisisafdeling van de GGZ-instelling omdat hij kort ervoor een zelfmoordpoging had gedaan.

Euthanasie

De man wil dood, omdat hij niet langer kan omgaan met zijn agressieve gedrag. Daar heeft hij zijn hele leven al last van en het bracht hem al vanaf jongs af aan in aanraking met politie en justitie.

Op het moment van de brandstichting was het leven voor de Almeloër zo ondragelijk geworden dat hij al een procedure had opgestart om euthanasie te kunnen toepassen. Tijdens zijn rechtszaak vroeg de man de rechters in Almelo om hem te veroordelen tot tbs met dwangverpleging in de hoop dat hij daar rust zou vinden.

Heb jij zelf hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.