nieuws

Eigen Schuld - De gevolgen van de lockdown voor jonge zzp-ers

Linda Prijs
Linda Prijs © RTV Oost
Als eind maart Nederland in een intelligente lockdown gaat door het Corona-virus, heeft dat ontzettend grote gevolgen voor de werkgelegenheid. Door de anderhalve-meter-afstand-regel en het verbod op bijeenkomsten zijn veel werkzaamheden niet meer mogelijk. Met name zzp-ers worden zwaar getroffen als hun volle agenda van de een op de andere dag ineens leeg is. In ‘Eigen Schuld’ doen vier zzp-ers hun verhaal over de gevolgen die de maatregelen rondom de pandemie op hun werk hebben. Eigen schuld zie je donderdag 30 juli om 17.30 uur bij TV Oost.

‘Zelf voor gekozen’

Alle vier hebben ze eind 2019 hun opgebouwde financiële buffer gebruikt om te investeren zodat ze in 2020 verder konden groeien. Dat ze ineens geen werk meer hebben komt natuurlijk al hard aan, maar ook de uitspraak van minister Wiebes dat zzp-ers ‘hier zelf voor hebben gekozen’ is een keiharde klap in hun gezicht.

Getroffen zzp’ers

Bruidsfotograaf Heidi Schutte uit Marle heeft net al haar spaargeld stopt in een fotostudio aan huis. Singersongwriter Maarten van Veen uit Deventer heeft zijn buffer gebruikt om een nieuwe album op te nemen om zo verzekerd te zijn van optredens tijdens het festivalseizoen. Kapster Linda Prijs heeft haar garage omgebouwd tot kapsalon en was net 1 maand open toen de overheid de lockdown aankondigde. Allround-styliste Steffany Staman uit Hulsen moet het vooral hebben van het festivalseizoen. Om alle rekwisieten te kunnen vervoeren heeft ze een bestelauto gekocht.

De documentaire is gemaakt door Ronald Voort samen met geluidsman Sander Schreuders. Allebei zzp-ers en allebei een lege agenda door de coronacrisis. Met behulp van draadloze techniek kon de 1,5 meter afstand worden gehandhaafd.
Eigen Schuld zie je donderdag 30 juli om 17.30 uur op TV Oost Deze uitzending wordt elk uur herhaald. Uitzending gemist? Kijk het dan terug via https://www.rtvoost.nl/tv/gemist
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.