Nieuws

Turncoach Beltman: "Ik mishandelde en vernederde jonge turnsters"

Turncoach Beltman: "Ik mishandelde en vernederde jonge turnsters"
Turncoach Beltman: "Ik mishandelde en vernederde jonge turnsters" © Getty Images / sportpoint
Turncoach Gerrit Beltman (64) heeft jonge turnsters tijdens trainingen mishandeld en vernederd. Dat vertelt Beltman, in het verleden onder andere werkzaam als coach van het opleidingsinstituut in Almelo (NTTC) en als landelijk talentcoördinator vrouwenturnen, in een interview in het Noordhollands Dagblad.
"Het gedrag wat ik vertoonde, is op geen enkele wijze goed te praten. Ik wilde per se winnen, ten koste van álles, stelde mij spijkerhard op. Ik schaam mij diep nu. Nooit heb ik bewust de intentie gehad om te slaan, om te schelden, te kwetsen of te kleineren. Maar het gebeurde wél", zegt hij.

'Tekortgeschoten'

"Ik sloeg daarin door, dacht dat het de enige manier was om een topsportmentaliteit te kweken. Ik verwijt mezelf dat ik ben tekortgeschoten." Beltman werkte tot 1 december 2010 bij gymnastiekunie KNGU. Daarna zette hij zijn loopbaan voort in Canada.
In 2011 stelden turnsters in Nederland, onder wie Suzanne Harmes en Gabriëlla Wammes, misstanden aan de kaak. Wammes en Harmes vertelden onder meer over hun ervaringen met oud-bondscoach Frank Louter, die net als Beltman door de turnsters werd beticht van fysieke en geestelijke mishandeling. Toenmalig voorzitter Jos Geukers bood toen namens de gymnastiekunie excuses aan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.