Nieuws

Vorstschade uit maart is nu goed zichtbaar: minder appels en kersen aan de boom

Het is de nachtmerrie van elke fruitteler: vorst als de bomen net mooi in bloei staan. Ook teler Jos Schilderink uit Rossum heeft er soms slapeloze nachten van. Zijn vroege kersenrassen hadden dit jaar een veel lagere opbrengst en ook in de appelbomen is de vorstschade goed zichtbaar.
De appels moeten nog een paar weken verder rijpen, maar de kersenoogst bij tuinderij Oold Bleank is inmiddels volop aan de gang. De opbrengst is nu groot, dankzij de zon en regen van de afgelopen weken. Maar de vroege kersenrassen hadden wel veel last van de vorst.

Grote appels

Teler Schilderink zag het even somber in: "Bomen waar anders wel tien kilo kersen vanaf komt, hadden nu soms maar één kilo kersen. Gelukkig gaan de latere soorten juist heel goed." De elstarappels hangen er op het oog mooi bij, ze zijn al flink groot.
Maar ook dat is eigenlijk een gevolg van de vorst, vertelt Schilderink: "Er zitten minder appels aan, dus de boom stopt alle groeikracht in die appels, dan worden ze te groot, en snel melig. Ook zijn er veel met schade aan de schil, die zijn alleen nog geschikt voor sap."
Teler Jos Schilderink controleert zijn elstarappels
Teler Jos Schilderink controleert zijn elstarappels © RTV Oost Jolande Verheij

Vorstalarm

Als er nachtvorst aankomt in de bloeitijd besproeien de telers de gewassen vaak met water, want een dun laagje ijs isoleert de bloem en voorkomt bevriezing. Maar dat luistert nauw, weet de teler. "We hebben alle apparatuur die je kunt bedenken, van weerstations tussen de bomen tot vorstalarm naast het bed."
Toch zet hij niet te snel de sproeiers aan. "Vaak overleg je dan met collega's van 'waait het hard bij jou?', 'hoe koud is het daar?', 'komt er nog bewolking aan?'. Want als het waait en je gaat sproeien kun je juist droogijs krijgen en dan bevriest juist alles. Ja, nachtvorst, daar heb je als fruitteler echt slapeloze nachten van."

Prijzen omhoog

Landelijk valt de appeloogst zo'n tien tot vijftien procent lager uit, verwachten tuinbouworganisaties. Toch betekent dat niet direct een economische strop voor de telers. Want met minder aanbod worden de verkoopprijzen ook hoger.
Vorstschade in de schil
Vorstschade in de schil © RTV Oost Jolande Verheij
Fruitteler Schilderink komt niet in de problemen door de vorst. "Als je een dubbeltje meer per kilo krijgt, dan heb je er per saldo weinig last van. Ik heb verschillende soorten fruit en ook nog meerdere rassen en ben niet afhankelijk van één soort. Maar voor telers die echt een groot deel van hun oogst missen is dit wel een drama."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.