Voormalig turnster Joy Goedkoop ook mishandeld: "Vincent Wevers heeft me geschopt en geslagen"

Het turnschandaal breidt zich ook verder uit in Overijssel. Oud-turnster Joy Goedkoop uit Raalte heeft bij de NOS verklaard dat bondstrainer Vincent Wevers uit Oldenzaal haar meermaals heeft mishandeld. De mishandelingen vonden plaats toen ze als jong meisje onder Wevers trainde in Oldenzaal. Vincent Wevers geeft in een reactie aan RTV Oost aan "dat hij later zal reageren" op deze beschuldigingen. Ook coach Frank Louter, nog altijd werkzaam in Almelo, wordt genoemd als één van de coaches uit het 'oude regime'.

"Ik ben door hem geslagen en geschopt", zegt Goedkoop in NOS Studio Sport. "Niet dagelijks. Het kleineren, boos worden en negeren gebeurde wel dagelijks." 

Onmenselijk

Goedkoop trainde van haar zevende tot haar twaalfde in Oldenzaal onder Wevers. Daarna stapte ze over naar Heerenveen om te trainen onder coach Gerben Wiersma. "In Heerenveen was het fysieke voorbij", gaat ze verder met haar verhaal. "Maar ook daar was het onmenselijk", zegt Goedkoop. "Er was geen ruimte voor vermoeidheid, blessures en andere gevoelens."

Vincent Wevers
Vincent Wevers is de trainer en vader van turntweeling Sanne en Lieke Wevers. Sanne Wevers werd in 2016 olympisch kampioen op de balk en werd daarmee als eerste Nederlandse turnster individueel olympisch kampioen. Vincent Wevers werd dat jaar bij het NOS | NOC*NSF Sportgala verkozen tot Coach van het Jaar.

Vincent Wevers zwaar onder vuur na beschuldigingen oud-turnster (Foto: Orange Pictures)
Vincent Wevers zwaar onder vuur na beschuldigingen oud-turnster (Foto: Orange Pictures)

Beltman

De ontboezeming van Goedkoop komen als reactie op de bekentenis van turncoach Gerrit Beltman in een interview in het Noordhollands Dagblad. Beltman bekende daarin dat hij jonge turnsters tijdens trainingen heeft mishandeld en vernederd. Hij vertelde ook dat hij niet de enige coach was die zich zo gedroeg. Zo worden ook meerdere coaches met een link naar het Overijsselse turnen beschuldigd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.