Apollo Vredestein plat door hack: systemen bandenfabrikant besmet door malware

Problemen bij bandenproducent Apollo Vredestein, dat in Overijssel een vestiging heeft in Enschede. Het bedrijf ligt plat door een cyberaanval waarbij het systeem van de bandenfabrikant is besmet met malware. Volgens een woordvoerster van het bedrijf gaat het niet om ransomware, waarbij daders een geldbedrag eisen in ruil voor het vrijgeven van de besmette software. 

De woordvoerster van Apollo Vredestein bevestigt wel dat er sinds zaterdag een probleem is waardoor het bedrijf wereldwijd praktisch stil ligt.

In Enschede vallen de problemen overigens mee omdat er weinig gebeurt in de vestiging vanwege de zomerstop. Waar de malware vandaan komt, kan de woordvoerster van Apollo Vredestein niet zeggen.

Mogelijk moeten de daders van de cyberaanval gezocht worden in China. In Indiase media verscheen vorige maand een artikel waarin werd gesteld dat door de Chinese overheid gesponsorde hackers zich zouden richten op onder meer Indiase bedrijven. 

Vredestein werd in 2009 overgenomen door Apollo uit India. Of er inderdaad ook sprake is van een door de Chinese overheid gesponsorde hack is nog niet duidelijk. 

Vorige maand laaide een grensconflict tussen China en India op. Het begin van het grensconflict tussen beide grootmachten dateert al van 1962, toen beide landen kort met elkaar in oorlog waren. Zowel China als India claimt sindsdien gebieden aan weerszijden van de ongeveer 4000 kilometer lange grens. 

De hack is mogelijk een uitvloeisel van het conflict tussen beide landen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: