Sport

Openlijke steun van TON voor turncoach Frank Louter, zelf zwijgt hij over alle aantijgingen

Ook Frank Louter ligt onder vuur maar de coach zelf hult zich in nevelen
Ook Frank Louter ligt onder vuur maar de coach zelf hult zich in nevelen © ANP
De turnwereld in Nederland staat op barsten en het epicentrum van die vulkaan ligt in Twente. De namen van toptrainers Gerrit Beltman en Vincent Wevers zijn besmeurd en worden volop in verband gebracht met mentale en fysieke mishandeling. Ook het huidige kopstuk van de Twentse turnwereld, Frank Louter, krijgt fikse beschuldigingen aan de broek en ook hij zwijgt.
De coach van TON voelt naar eigen zeggen "niet de behoefte" om de aantijgingen van fysieke en mentale geseling te weerleggen. "Maar dank voor het aanbod", laat hij weten aan RTV Oost. Louter wordt net als Beltman en Wevers in verband gebracht met het jarenlange 'schrikbewind' in de turnzalen in Oldenzaal en Almelo, waar de grootste talenten uit de regio werden gedrild onder Spartaanse condities. Wevers heeft aangegeven later met een reactie te komen. Beltman heeft in de media openlijk zijn excuses gemaakt voor zijn praktijken.

Identiteit

In tv-uitzendingen, diverse kranten en ook via sociale media wordt ook Louter gezien als één van de coaches, die zich vrijwel structureel schuldig zou hebben gemaakt aan machtsmisbruik. Turnsters gaven gisteren in OP1 zelfs aan dat ze hun identiteit hebben verloren door de houding van Louter.

Steun

Han Kuipers, huidig voorzitter van de Stichting Topturnen Oost Nederland, hult zich in nevelen eveneens over de situatie uit het verleden maar spreekt wél openlijk zijn steun uit voor Frank Louter: "Wij hebben nog alle vertrouwen in Frank", laat hij desgevraagd optekenen door Tubantia. Ook de vertrouwenscommissie van TON laten weten dat er geen huidige gevallen van mishandeling zijn gemeld bij de club. "De ouders zijn vol lof", besluit Kuipers.

Turnbond

Nu beide voormannen ervoor kiezen om niet te reageren, zullen de naar eigen zeggen mishandelde oud-turnsters vooral naar de turnbund KNGU kijken, die een onderzoek heeft ingesteld. Tot die tijd rust de vulkaan, maar is het niet uitgesloten dat de tweede uitbarsting snel volgt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.