'Bert Boerman-boemel' verleden tijd: naam van trein gehaald

Keolis heeft de naam van de Overijsselse gedeputeerde Bert Boerman van de trein gehaald. Dat heeft de spoorvervoerder gedaan, nadat Boerman daar eerder deze maand opdracht toe gaf. De veelbesproken 'Bert Boerman-boemel' bleef de bestuurder van de provincie bijna een jaar lang achtervolgen.

Op een van de Keolis-treinen die door Overijssel rijdt, werd in augustus vorig jaar de naam van Bert Boerman geplaatst. De gedeputeerde kreeg dat cadeau, omdat hij 'in zijn functie als gedeputeerde een essentiële bijdrage leverde aan de ontwikkeling van nieuwe vervoersstromen in Overijssel', aldus Keolis destijds.

In gang gezet

Drie weken geleden, toen bekend werd dat Keolis de concessie IJssel-Vecht verloor vanwege 'vals spel', gaf Boerman aan Keolis opdracht om zijn naam van de trein te halen. "Dat hebben we direct in gang gezet", zegt een woordvoerder van Keolis.

Die aanpassing zorgde wel voor het nodige werk: de trein moest uit de dienstregeling worden gehaald en naar een rangeerterrein worden gesleept. Aldaar is de naam van de trein verwijderd.

Iedereen wist dat het totaal ongepast was om zo'n cadeau aan te nemen van Keolis
PVV Statenlid Joeri Pool

Omstreden cadeau

De 'Bert Boerman Boemel' was al van meet af aan omstreden. De ophef werd groter, toen een maand na het cadeau Keolis de aanbesteding voor de concessie IJssel-Vecht won. Direct kwamen er vragen over mogelijke belangenverstrengeling. De provincie zei 'de beeldvorming rondom de trein te betreuren'.

In mei kwam de 'Boerman-boemel' weer volop ter discussie te staan, toen de aanbestedingsfraude van Keolis bij de concessie IJssel-Vecht aan het licht kwam.

'Schande'

PVV Statenlid Joeri Pool sprak bijna elke Statenvergadering schande van de trein, wat regelmatig leidde tot irritatie bij andere partijen. "Iedereen wist dat het totaal ongepast was om zo'n cadeau aan te nemen van Keolis, maar de gedeputeerde wilde telkens niet luisteren. Dat de naam nu pas is weggehaald, zegt veel over het realiteitsgevoel van dit college", aldus Pool.

Boerman bleef altijd benadrukken dat zijn eigen naam op de trein niets te maken heeft met het winnen van de concessie. Toch besloot hij eerder deze maand dat zijn naam van de trein moest.

Ook voormalig Keolis-directeur Cees Anker (links) kreeg zijn 'eigen' trein (Foto: Keolis)
Ook voormalig Keolis-directeur Cees Anker (links) kreeg zijn 'eigen' trein (Foto: Keolis)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Bert Boerman Keolis trein Gedeputeerde Zwolle Nieuws
Deel dit artikel: