Nieuws

Steeds meer oudere politieagenten in Oost-Nederland

Wijkagent Jean Louis Becker in Kampen
Wijkagent Jean Louis Becker in Kampen © RTV Oost / Jaap-Erik Bijl
De gemiddelde leeftijd van politieagenten in Oost-Nederland stijgt, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar was de gemiddelde leeftijd van een agent in een basisteam 41,8. Vier jaar daarvoor was dat nog 40,3. Bijna twintig procent van de agenten is al ouder dan 55.
Het ouder wordende personeelsbestand komt bovenop een tekort dat de politie al heeft. Anderhalf jaar geleden zegde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al 7,8 miljoen euro extra toe om meer agenten in de regio in te zetten. Dat kwam al bovenop een bedrag van 33 miljoen euro.

Extra mensen

"Het is hard nodig nieuwe politiemensen te werven en de gevolgen van vergrijzing van het korps op te vangen'', zei Grapperhaus toen.
Daarom worden ook extra maatregelen genomen om een tekort te voorkomen. De basisopleiding wordt verkort van drie naar twee jaar. Ook kunnen agenten doorwerken na hun pensioen en wordt het mogelijk om politievrijwilligers tijdelijk in dienst te nemen.

Landelijk

Landelijk gezien is het percentage 55+'ers in Limburg het grootste: 27 procent. De regio Oost-Nederland zit met 19 procent in de middenmoot. Het korps Midden-Nederland heeft met 13 procent het laagste percentage 55+'ers in het basisteam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.