Nieuws

Veiligheidsregio's mogen experimenteren met mondkapjes

Veiligheidsregio's mogen experimenteren met mondkapjes
Veiligheidsregio's mogen experimenteren met mondkapjes © AntonioGuillem
Een aantal veiligheidsregio's in Nederland zal gaan experimenteren met het dragen van mondkapjes. Het ligt niet voor de hand dat dit in de veiligheidsregio's IJsselland of Twente zal gebeuren omdat daar het aantal nieuwe besmettingen meevalt. In andere regio's in onder meer het westen van Nederland is sprake van meer besmettingen. 
De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's kwamen vandaag bijeen voor een ingelast veiligheidsberaad over de actuele corona-ontwikkelingen en het gebruik van mondkapjes.

Nieuwste wetenschappelijke gegevens

Het RIVM liet vanavond weten op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs te zien om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen. Dat zei corona-adviseur van het instituut Jaap van Dissel na de bijeenkomst met de voorzitters van de veiligheidsregio's en minister Tamara van Ark van Medische Zorg.
Tijdens het overleg vandaag bleek dat er zorgen zijn over de toename van het aantal coronabesmettingen bij de veiligheidsregio's in Nederland. Daarom benadrukte minister Van Ark het belang van het houden van anderhalve meter afstand tot elkaar. "Dat is niet leuk, maar wel belangrijk en het meest effectief", aldus de minister.
Ze hamerde ook op het belang van handhaving, een belangrijke taak van de veiligheidsregio's. "Lokaal is maatwerk mogelijk, gericht op gedragsbeïnvloeding", aldus de minister. Daarbij kan ook worden gedacht aan het experimenteren met maatregelen. Mondkapjes zijn zo'n experimentele maatregel maar volgens Hubert Bruls, voorzitter van het veiligheidsberaad, moet er ook gekeken worden naar andere maatregelen.

Privésfeer

Hij noemde daarbij de trend dat steeds meer mensen besmet raken in de privésfeer, bijvoorbeeld tijdens feestjes of buurtbarbecues. Er zal gekeken worden naar maatregelen die de privacy van mensen niet aantasten. Over de voorwaarden wordt nog gesproken, zei Bruls.
Een aantal veiligheidsregio's wil mondkapjes inzetten om te kijken of het dragen ervan invloed kan hebben op het gedrag van mensen, aldus Bruls. Het gaat niet alleen om het dragen van mondkapjes, maar er worden mogelijk ook andere maatregelen getroffen in bepaalde regio's om het coronavirus te bestrijden. Het gaat dan om regio's waar het aantal besmettingen flink oploopt.
Volgens RIVM-baas Van Dissel is het effect van niet-medische mondkapjes een zeer beperkt middel om het aantal besmettingen in te dammen. Hij beroept zich daarbij op Noors onderzoek waarin wordt gesteld dat wanneer 200.000 mensen een week lang een niet-medisch mondkapje zouden dragen, slechts één besmetting voorkomen kan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.