Nieuws

Deventer Boekenmarkt brengt bijzondere ode aan standhouders

'Skryf' schrijft de namen van boekhandelaren op straatstenen in de Deventer binnenstad
'Skryf' schrijft de namen van boekhandelaren op straatstenen in de Deventer binnenstad © RTV Oost
Ook voor de Deventer Boekenmarkt geldt: geen evenement dit jaar. Voor het eerst sinds het bestaan geen hordes schuifelend publiek tussen boekenkramen door de binnenstad. Voor de handelaren zelf een forse klap, en daarom brengt de organisatie een ode: namen van de boekhandelaren met schelpenzand geschreven op de Brink. 
"Voor de boekhandelaren en antiquariaten is het al een zwaar jaar, en als de markt dan ook nog niet doorgaat is dat een extra klap", vertelt Anjo de Bont. "Daarom eren wij hen op deze manier."

Langzaam

Ze nodigde daarom kunstenaar Gijs van Bon uit, die met zijn kunstwerk 'Skryf' allerlei teksten op straatstenen schrijft. Dat gebeurt met een karretje zo groot als een kruiwagen, waarop een laptop is bevestigd. Die stuurt een lange arm aan die met het droge zand de letters op de stenen schrijft. "Het gaat langzaam", legt Van Bon uit, "dus alle namen schrijven is helaas niet mogelijk. Maar wel zoveel mogelijk."

Kale stad

"Je ziet meteen wat het is en waar het over gaat als je er langs loopt", gaat De Bont verder. "Voor de Deventenaren is het vandaag een kale stad. We hebben lokale boekhandelaren wel aangemoedigd juist vandaag open te gaan. Dus ik raad iedereen sowieso aan om een boek te kopen. En dan het liefst in Deventer", vertelt ze met een knipoog.
De namen staan geschreven op het Grote Kerkhof en de Brink. Voor hoe lang de namen blijven staan hangt natuurlijk af van het weer en hoeveel mensen er overheen zullen lopen.
RTV Oost zond dit weekend een special uit over de Boekenmarkt, met de mooiste fragmenten van de afgelopen jaren. Die uitzending is hier terug te kijken.
Organisatie Deventer Boekenmarkt brengt bijzondere ode aan handelaren

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.