Nieuws

Smog door ozon verwacht in delen van Nederland, overlast in Overijssel lijkt mee te vallen

Kans op smog
Kans op smog © Archief RTV Oost
Het wordt vandaag naar verwachting geen goede dag voor mensen met luchtwegklachten. Vanmiddag en vanavond is er smog door ozon. Lichtpuntje: in Overijssel valt het nog relatief mee en is er sprake van lichte smog. In het zuiden en midden van Nederland wordt veel meer smog verwacht.
Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.
Smogkaart Nederland
Smogkaart Nederland © RIVM
Naar verwachting is aan het einde van de middag en de avond sprake van de meeste smog. Ook zaterdag kan in de regio nog wat smog voorkomen. Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen.

Weinig wind

Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.
Kijk hier bij luchtmeetnet voor de actuele smogsituatie in de regio.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.