Nieuws

Dode baby Haaksbergen: 'Moeder wurgde zoontje met ceintuur badjas'

Onderzoek in de woning in Haaksbergen waar de baby overleed
Onderzoek in de woning in Haaksbergen waar de baby overleed © News United/Dennis Bakker
De 30-jarige moeder uit Haaksbergen die al maanden in voorarrest zit omdat ze betrokken zou zijn bij de dood van haar pasgeboren baby, wordt er door justitie van verdacht dat ze haar zoontje Ivo met geweld van het leven heeft beroofd. Dat bleek vanochtend tijdens het begin van de rechtszaak tegen de moeder. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat ze haar baby met de ceintuur van haar badjas heeft gewurgd.
De moeder moest vanochtend voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank verschijnen, maar liet verstek gaan. Zoals RTV Oost vorige week al meldde, legt het Openbaar Ministerie de vrouw moord ten laste.
Zelf zegt ze zich niets meer te herinneren van de bewuste nacht. Ze geeft dan ook geen verklaring. "Zoek het maar uit, onderzoek zal het wel uitwijzen“, zo verklaarde de moeder tijdens de politieverhoren, zo maakte justitie vanochtend bekend. Na de dood van de baby schakelde de Haaksbergse geen medische hulp in. Wel appte ze volgens justitie met anderen over 'koetjes en kalfjes'

Gruwelijke details

Daarbij maakte justitie bekend dat de vrouw ervan wordt verdacht dat ze haar pasgeboren zoontje Ivo 'verwondingen heeft toegebracht op het lichaam', zoals de aanklacht luidt. Ze zou het kind opzettelijk hebben verwond.
De baby had een schedelbreuk van acht centimeter en had een bloeduitstorting op de tong.

Vooropgezet plan

De moeder wordt moord ten laste gelegd, wat inhoudt dat ze met voorbedachte rade heeft gehandeld. Volgens het OM heeft de moeder haar zoontje volgens een vooropgezet plan om het leven gebracht. Als dit niet kan worden bewezen, wil het OM dat de rechtbank de vrouw veroordeelt wegens doodslag.
Bij moord gaat justitie ervan uit dat de vrouw van tevoren duidelijk het plan had haar baby om te brengen. Bij doodslag zou ze dat in een opwelling kunnen hebben gedaan.
Voor de rechtbank Almelo ging het vanochtend om een zogenoemde pro-formazitting. Op 19 oktober is er een regiezitting.

Verdachte omstandigheden

De zaak kwam aan het rollen toen de vrouw en haar partner zich in de nacht voor Eerste Paasdag met het kind in het ziekenhuis van Enschede meldden. De omstandigheden waaronder dat gebeurde, waren dusdanig verdacht dat artsen de politie alarmeerden.
Daarna volgden tal van onderzoeken in de woning aan de Jan Vermeerstraat. Nadat eerst forensisch experts de woning en het omliggende perceel hadden uitgekamd, volgde onder meer een videoreconstructie. Daarbij was de moeder aanwezig, waarna op haar aanwijzingen op video werd vastgelegd hoe die fatale nacht er volgens haar had uitgezien.
Tekst gaat verder onder foto
Een speciaal zoekteam van Defensie doorzocht met radarapparatuur de bodem rond de woning
Een speciaal zoekteam van Defensie doorzocht met radarapparatuur de bodem rond de woning © News United/Dennis Bakker

Zoekteam Defensie

Daarna volgde nog een laatste onderzoek door een speciaal zoekteam van Defensie. Daarbij werd speciale radarapparatuur ingezet, waarmee onder meer tot zes meter diep in de bodem kan worden doorzocht en dwars door muren kan worden gekeken.
Nadat de ouders dit voorjaar tegenover de politie een eerste verklaring hadden afgelegd, werden beiden weer op vrije voeten gesteld. De moeder werd enkele dagen later alsnog aangehouden. De vader werd aanvankelijk door justitie ook als verdachte aangemerkt, maar hij is dat intussen niet meer.

Eerder bevallen

De moeder was overigens al eens eerder bevallen van een kind dat slechts korte tijd leefde. Zowel nu als bij haar eerdere baby wist haar naaste omgeving niet dat ze zwanger was. Tegenover vrienden en familie verklaarde de Haaksbergse dat ze dit zelf ook niet wist. Daar zou een medische oorzaak voor zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.