Nieuws

Vissen in het donker op Het Hulsbeek, Jan van Dijk uit Oldenzaal is de nachtviskoning

Hans Holsbeek hoop de nachtvis koning te worden
Hans Holsbeek hoop de nachtvis koning te worden © RTV Oost
De hele nacht vissen, dat kon de afgelopen nacht op Het Hulsbeek tijdens de jaarlijkse nachtviswedstrijd van de Oldenzaalse Hengelsport Vereniging . De hoofdprijs, je bent een jaar de nachtviskoning. Jan van Dijk uit Oldenzaal mag zich na 'een nachtje doorhalen' zo noemen.
Dat ze goed gevangen hebben, kunnen de vissers nou niet bepaald zeggen. De nachtviskoning won met een schamele 4 kilo en 460 gram gevangen vis en dat zegt wel iets over de rest van de twaalf vissers.

Geen visserslatijn, gewoon niets gevangen

Vijf vissers zijn voor niets wakker gebleven, want die hebben helemaal niets gevangen de afgelopen nacht. Waar het aan ligt? "Ik weet het niet, misschien de weeromslag", zegt bestuurslid Michel Holsbeek van de visvereniging zaterdagochtend vlak voor hij naar bed gaat.

Eerder vannacht was er nog hoop

Aan het begin van de nacht lag alles nog open en was bij de deelnemers nog hoop op de felbegeerde titel nachtviskoning. “En dat wil ik graag zijn, vorig jaar had ik de titel bijna te pakken.” Hans Holsbeek is één van de twaalf deelnemers die streden om de eretitel, maar hij zag de bui al een beetje hangen: “Ik heb nog maar één mooie brasem, daarmee ga ik niet winnen.”
Nachtviswedstrijd Oldenzaal

Het gaat om de kilo's

Marc van Genderen is secretaris van de vereniging: “Je moet echt wel 25 tot 30 kilo vis vangen. Je hebt van acht uur 's avonds tot acht uur 's ochtends de tijd om te vissen en het gaat dus om de kilo vis die je vangt, niet het aantal vissen.”
De verdeling van de visplekken werd aan het begin van de avond via een loting bepaald en de vissers zitten om de visplas van Het Hulsbeek. De deelnemers hebben verschillende uitrustingen bij zich, sommigen wel een tent en anderen juist niet: “Gewoon wakker blijven”, zegt een visser op de beste visplek zoals alle anderen zeggen: “Ik ben al wel eens een hengel kwijtgeraakt, dus ik houd mijn ogen echt wel open vannacht.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.