Opnieuw demonstratie in Enschede: "Overheid krijgt te veel macht"

In Enschede wordt aankomende zondag opnieuw gedemonstreerd tegen de overheidsmaatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar de onvrede van de demonstranten is groter, zeggen de organisatoren. "Wij protesteren ook tegen het toenemende politiegeweld en wij steunen de boeren openlijk."

Drie- tot vijfhonderd mensen verwachten ze, de organisatoren van de 'Vrijheidsdemonstratie' die aankomende zondag om twaalf uur plaatsvindt bij villa De Bank aan de Boulevard 1945 in Enschede. De organisatoren vinden dat de overheid in de huidige coronacrisis zich veel te veel macht toe-eigent.

Vier speerpunten

"Wij zijn voor anderhalve meter dichtbij, dus we willen graag dat de anderhalve meter-regel weg gaat", zegt organisator Eldor van Feggelen. "Maar we zijn ook tegen de spoedwet, die de overheid ontzettend veel macht geeft. Ook zijn we tegen het toenemende geweld van de politie. Gelukkig is dat hier in Enschede niet het geval, maar het gebeurt wel in de rest van het land. En wij steunen de boeren openlijk. We willen dat de veevoermaatregel van tafel gaat."

De spoedwet geeft de overheid ontzettend veel macht
Organisatoren

'Een dictatuur'

Van Feggelen krijgt voor de komende demonstratie steun van Natalie Boetzkes van De Vrije Tukkers. "Ik ben echt tegen de noodwet. Als die wet er door komt, dan heeft minister Hugo de Jonge het straks alleen voor het zeggen. Het parlement wordt dan buiten werking gezet", vertelt ze. "En ten tweede ben ik tegen de verplichte vaccinatie."

De organisatoren hebben een lange lijst met punten waartegen ze demonstreren: van de coronamaatregelen tot ouderenzorg. Toch stelt Van Feggelen dat de demonstratie een duidelijk doel heeft, volgens hem vooral gericht op protest tegen de anderhalvemetersamenleving.

Tweede demonstratie

Ruim twee weken geleden was er al een eerste demonstratie, toen deden ruim honderd mensen mee. Voor de demonstratie van komende zondag worden meer mensen verwacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: