Nieuws

Levensgrote Nachtwacht staat in Hardenberg: "Nooit gedacht dat ik dit nog met mijn man kon zien"

De musea zijn weer open, maar niet voor ouderen en andere mensen die in een risicogroep vallen; voor hen zit een uitje er nog steeds niet in. Het Rijksmuseum gaat daarom op tournee met de Nachtwacht langs verpleeghuizen. De echte hangt nog in Amsterdam, maar de replica is minstens zo indrukwekkend.
De bijna-echte Nachtwacht is voor het eerst in Overijssel te zien in een woonzorgcentrum van Saxenburgh in Hardenberg. De bewoners krijgen eerst een humoristische toelichting van een medewerker van het Rijksmuseum, daarna kunnen ze het schilderij van heel dichtbij bewonderen,

"Toch een uitje"

Jeanette Compagne begeleidt haar moeder in de zaal waar het doek hangt: "Ze wilde eerst niet, ze zei, die ken ik al. Maar nu ze hier is, is ze echt wel onder de indruk. Dit is heel bijzonder voor de bewoners, ze kunnen zo weinig weg en dit is toch een soort uitje, maar dan binnen."
"Ik had niet gedacht dit nog mee te maken", vertelt een vrouw die haar man in een rolstoel voortduwt langs het doek, "ik wilde altijd nog een keer naar Amsterdam voor de Nachtwacht, maar mijn man kan dat al lang niet meer. Nu is Amsterdam een beetje hier, en kunnen we het toch samen bekijken".
Ouderen bewonderen de Nachtwacht van heel dichtbij
Ouderen bewonderen de Nachtwacht van heel dichtbij © RTV Oost Jolande Verheij

Ware grootte

Er is niet zomaar even een kopietje van Rembrandts meesterwerk gemaakt. Het schilderij is op ware grootte afgedrukt op doek, 3,63 bij 4,37 meter. Op de locatie wordt de lijst opgebouwd en het doek erin gespannen, een klus van dik drie uur. Om de Nachtwacht kwijt te kunnen is er wel een grote en vooral hoge ruimte nodig.
Er zijn drie van zulke replica's gemaakt zodat ze op zoveel mogelijk plekken te zien zijn. De Nachtwacht mag een week op dezelfde plek blijven staan voordat hij weer verhuist naar een andere locatie.

Minister Brink

Dat de Nachtwacht nu als eerste in Hardenberg hangt is mede te danken aan de minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink, uit Hardenberg. Hij was onlangs in het Rijksmuseum om te overleggen over de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Toen hoorde hij dat de replica het land door zou gaan.
"Het is gelukt, en daar ben ik heel blij mee", vertelt Brink naast de Nachtwacht, "Ik dacht eerst: een replica, het zal wel. Maar toen zag ik een foto, en dacht ik wouw, die is wel enorm echt. Het is fantastisch om te zien hoe de ouderen er hier van genieten, ze kunnen veel dichterbij komen dan bij de echte."
Levensgrote Nachtwacht in Hardenberg

Alleen voor bewoners

De tournee met de Nachtwacht is alleen bedoeld voor bewoners van de zorgcentra. Bestuurder Wouter van der Kam van Saxenburgh legt het uit: "Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan houden we de deuren dicht. En mensen van buiten hebben genoeg mogelijkheden er zelf op uit te gaan, onze bewoners niet".
De Nachtwacht op ware grootte is na Hardenberg nog te zien in verpleeghuizen in Ommen, Kampen en Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.