Nieuws
MarketingOost: goed herstel aantal boekingen voor campings en vakantieparken

Na een dramatisch hoog aantal annuleringen voor overnachtingen in Overijssel in april en mei, toen mensen vanwege de coronacrisis hun vakantie afzegden, heeft het aantal boekingen voor campings en vakantieparken zich in de maanden daarna goed hersteld. Dat blijkt uit cijfers van Booking Experts waar MarketingOost over beschikt. In Overijssel is tot dusver 1 procent minder gereserveerd dan in dezelfde periode vorig jaar.
De cijfers van Booking Experts betreffen met name de vakantieparken en campings. Ondanks dat er minder reserveringen werden gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar, lag de omzet van vakantieparken en campings flink hoger. Er werd 21 procent meer omzet behaald in vergelijking met de periode van januari tot en met juli vorig jaar.
Dat komt onder meer doordat er langere vakanties worden geboekt per reservering. Echter gaat deze omzetstijging gepaard met een enorme stijging van de kosten. "Onder de streep ziet het er niet rooskleurig uit", aldus Guido Wapstra van MarketingOost.
Schrikbarend veel
Op basis van de cijfers van Booking Experts blijkt dat er 49 procent meer annuleringen gedaan zijn dan vorig jaar. "Dat is schrikbarend veel", zegt Wapstra.
Dat wil overigens niet zeggen dat de gevolgen van de corona-uitbraak meevallen voor de vrijetijdssector in Overijssel, benadrukt hij . Zo heeft de hotelsector het erg zwaar. De bezettingsgraden lagen in april en mei onder de tien procent, mede omdat veel evenementen, beurzen en congressen vanwege corona niet doorgingen. Cijfers van juni en juli zijn nog niet bekend. Ook de dagrecreatie en de horeca hebben het erg zwaar.
Analyse Rabobank
Dat de vrijetijdssector het zwaar heeft, wordt ook onderbouwd door een analyse van de Rabobank, schetst Wapstra. "Voor hotels voorziet Rabobank in het derde kwartaal van 2020 nog een omzetverlies van 50 procent."
Dat omzetverlies loopt langzaam terug, maar volgens de Rabobank hebben hotels in het derde kwartaal van 2021 nog altijd te maken met een omzetverlies van 15 procent.
Omzetdip
Restaurants zullen zich nog lange tijd moeten instellen op een omzetdip van zo'n 40 tot 50 procent, aldus de cijfers van de Rabobank waarop MarketingOost zich baseert. Voor cafés zullen de problemen alleen maar groter worden op het moment dat het kouder gaat worden. De vakantieparken lijken met een verwacht omzetverlies van 0 procent over alle kwartalen nog het minst last te hebben van de coronacrisis.