Jeugdagente Lotte danst en zingt op TikTok

In haar politie-uniform danst en playbackt jeugdagente Lotte Asma uit Hengelo er flink op los. Met korte filmpjes op TikTok en Instagram probeert ze op te vallen bij jongeren, om ze zo te bereiken. En met succes, want inmiddels heeft de account van Politieagente Lotte al meer dan 7000 volgers.

Jeugdagente Lotte Asma is druk in de weer met haar telefoon. Een hip muziekje wordt uitgezocht en een paar danspasjes worden geoefend, samen met de 13-jarige TikTok-fan Francis uit Enschede. De twee maken zowel een grappige video als een serieus filmpje voor haar TikTok-account. 

De TikTok-app is al tijden een hype onder jongeren. Op het socialmediaplatform kunnen korte filmpjes worden geplaatst en gedeeld met volgers. Jeugdagente Lotte was al actief op Instagram, maar de app TikTok ziet ze als een mooie aanvulling hierop. 

Glassex

Niet alle video's hebben direct met haar werkzaamheden als agent te maken. Veel video's zijn grappig van aard; zo is te zien hoe Lotte onder het geluid van geweerschoten met Glassex op ramen spuit. In een andere video laat ze op een grappige manier haar werkzaamheden tijdens een dienst zien.

"Als ik alleen maar filmpjes ga plaatsen met preventie, is dat voor de jeugd natuurlijk ontzettend boring en dan gaan ze niet kijken. Maar als ze mijn grappige filmpjes zien, dan zullen ze de meer serieuzere filmpjes ook wel kijken."

Oren en ogen op internet

Volgens Lotte zijn jeugdagenten niet alleen de oren en ogen in de wijk, ze zijn dat ook op het internet. "Er waren al wel agenten in Amsterdam die dit deden, maar in Oost-Nederland ben ik de enige die zo actief is op het medium." 

En het lijkt te werken. Juist door het gebruik van de social media kanalen weten jongeren jeugdagent Lotte goed te vinden en wordt ze ook veel aangesproken op straat. "Omdat ze mij volgen op Instagram of TikTok, hebben de jongeren het idee dat ze me al kennen. Daardoor is het laagdrempeliger voor hen om me te benaderen."

Depressiviteit

De afgelopen periode kreeg ze regelmatig privéberichten. "Vooral op TikTok heb ik volgers uit het hele land die vragen wat ze in een bepaalde situatie moeten doen. Ik ben geen psycholoog, maar ik kan ze vaak wel doorverwijzen of bemiddelen in moeilijke situaties."

"Er is een casus geweest waarbij een 14-jarig meisje ontzettend depressief was, het niet meer zag zitten en zichzelf wat aan wilde doen. Ik ben geen psycholoog, maar ik ging wel met haar het gesprek aan, want ze kwam wel speciaal naar mij toe. Dan voelt ze zich blijkbaar veilig genoeg om met mij het gesprek aan te gaan via TikTok."

Boodschap aan ouders

"Op dat moment kijk ik of ze open staat om contact te hebben met hulpverleningsinstanties. Die schakel ik vervolgens in en breng ik met haar in contact. Als ik tot slot een zogenoemde 'warme overdracht' heb gegeven, sluit ik het af. Want daar houdt het voor mij dan ook op." 

Jeugdagente Lotte heeft dan wel veel contact met jongeren, ze heeft ook een boodschap voor ouders:  "Op dit moment vind ik het heel belangrijk dat ouders wat meer mee gaan kijken. Is het allemaal wel afgeschermd? Door wie worden jongeren gevolgd en van wie krijgen ze reacties?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Hengelo Politie jeugd jongeren Nieuws
Deel dit artikel: