Nieuws

Twickel bloeit dankzij crowdfunding en QR-codes

Pachters Paul Harink en Albert Jan Oolhorst
Pachters Paul Harink en Albert Jan Oolhorst © RTV Oost/ Tim Woldering
"Zonder de landbouw de biodiversiteit veranderen is erg moeilijk", zegt pachter Paul Harink. "Alleen tegels uit de achtertuinen halen is te kleinschalig." Samen met twaalf andere pachters heeft Paul vijf kilometer aan bloemenstroken aangelegd, langs de akkers, rondom Landgoed Twickel in Ambt Delden.
Dat doen ze om de biodiversiteit te vergroten: "Het is goed voor de bijen en het ziet er ook nog prachtig uit". De boeren kregen het geld gefinancierd dankzij 'Vrienden van Twickel' en de gemeente Hof van Twente.
Maar om de komende jaren meer velden in te zaaien, hebben de pachters meer geld nodig. Dat hopen ze te krijgen van voetgangers en fietsers die langs de akkers wandelen en fietsen.
Een enthousiaste voorbijganger laat weten wel wat te willen doneren. "Maar, ik heb geen geld bij me", zegt ze. Toch komt ze daar niet mee weg, want daar hebben de pachters een oplossing voor.
Twickel bloeit dankzij crowdfunding en QR-codes
Langs de randen van de akkers staat op borden uitgelegd door wie de bloemen worden ingezaaid. "Daarnaast vind je een QR-code. Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone en als je die code scant kom je bij onze website. Geld doneren is daardoor erg makkelijk", aldus Harink.
De eerste donaties zijn al binnen. "Mensen zien hier verandering. En als ze dit willen waarderen kunnen ze dat financieel doen en niet alleen met woorden. Als dit niet financieel ondersteund wordt, zijn wij genoodzaakt om er landbouwgewassen in te zaaien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.