Nieuws

Zwolse cultuursector maakt van de saaie corona zomer een feestje

Vanwege corona geen grote festivals, concerten en theatershows, maar Zwollenaren hoeven zich de komende twee zomer vakantieweken toch niet te vervelen. Onder de noemer "Maak mee, Maak meer" organiseren 60 Zwolse cultuurmakers twee keer per dag activiteiten in tien verschillende Zwolse wijken. Deelname is gratis. Het programma kan georganiseerd worden dankzij een subsidie van 40.000 euro van de gemeente Zwolle.
Volgens organisator Benno Hübner, die de tientallen creatieve activiteiten en workshops namens de Stadkamer Zwolle heeft opgezet, heeft de stad behoefte aan reuring in de zomermaanden. Het mes snijdt volgens hem aan twee kanten. De door de corona crisis zwaar getroffen cultuursector heeft op deze manier inkomsten en de activiteiten betekenen een welkome afwisseling voor gezinnen met kinderen in de soms saaie en lange corona-zomervakantie.
"Als het aan ons ligt wordt iedere dag vanaf nu een feestje", zegt Hübner. "Er is van alles te doen, het aanbod aan activiteiten is enorm gevarieerd. Zang, dans, toneel, theater maar ook doe- en maak activiteiten."
Zo werden er bij de start in de Zwolse wijk Aa-landen vandaag vlinder- en vogelhuisjes en een insectenhotel gebouwd. Volgens één van de aanwezige kinderen hartstikke leuk om te doen; "Ik hou van insecten en klussen, en dit is veel leuker dan thuis op de bank hangen".
Tekst gaat door onder de foto
"Maak mee, Maak meer" cultuuractiviteiten in Zwolle
"Maak mee, Maak meer" cultuuractiviteiten in Zwolle © Marielle Beumer RTV Oost
Even verderop vermaakt een groep kinderen zich onder het toeziend oog van een aantal meegekomen ouders met een theater workshop, waar met behulp van maskers leuke rollenspellen gedaan worden. "Alles wordt buiten georganiseerd, op gras, zand of beton.
Plekken waar voldoende afstand gehouden kan worden", zegt Hübner "want het moet natuurlijk wel corona veilig". Met de uitgifte van polsbandjes zorgt de organisatie ervoor dat het niet te druk wordt.
"Maak mee, Maak meer" cultuuractiviteiten in Zwolle
"Maak mee, Maak meer" cultuuractiviteiten in Zwolle © Marielle Beumer RTV Oost
De komende twee weken zijn er in de verschillende wijken zowel 's middags als 's avonds activiteiten. Het volledige programma is te vinden op de website van de Stadkamer Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.