Het coronavirus voelt héél ver weg in de voormalige brandhaard Zwartewaterland

Coronamaatregelen? Daar merk je weinig meer van, zeggen ondernemers in het toeristische Zwartewaterland. Toeristen komen in grote groepen en negeren de anderhalvemeterregel massaal. De persconferentie van premier Mark Rutte vanavond komt daarom als geroepen, zegt Owen Poulssen, vice voorzitter van de ondernemersvereniging.

Café De Blizzard in Zwartsluis draait als nooit te voren. En dat geeft een dubbel gevoel, zeggen medewerkers van het havencafeetje. Want aan de ene kant wil je dat de terrassen vol zitten. Maar ja, die anderhalvemeterregel...

'Mensen doen maar wat'

"Afstand houden? Dat is op dit moment verwaterd", zegt cafémedewerker Martijn Schoonewille. "Mensen doen maar wat." Hij vreest dat er op een gegeven weer strengere maatregelen worden opgelegd, 'want zo gaat het niet goed'.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Het coronavirus voelt héél ver weg in de voormalige brandhaard Zwartewaterland (Foto: RTV Oost)
Het coronavirus voelt héél ver weg in de voormalige brandhaard Zwartewaterland (Foto: RTV Oost)

Volle terrassen en grote groepen toeristen. En dat in Zwartewaterland, de Overijsselse gemeente die het hardst werd getroffen door het coronavirus. "De meeste mensen kennen wel iemand die besmet is geraakt", zegt Poulssen.

Laconiek

"Naarmate de tijd vordert, gaan mensen er toch laconieker mee om", aldus Poulssen. Wat doe je dan? "Mensen er op wijzen, hen aanspreken op hun verantwoordelijkheid." Al is dat niet altijd even makkelijk, erkent ook Schoonewille. "Soms moet je mensen eigenlijk wegsturen, maar je wil ook je terras vol hebben."

Wat te doen? Moet de overheid harder ingrijpen? Daar zijn de ondernemers in Zwartewaterland het niet over eens. Wél kijkt bijna iedereen uit naar de persconferentie van vanavond. Want dat we herinnerd moeten worden aan de gevaren van het virus, daar zijn ze het allemaal over eens.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
coronavirus Kop van Overijssel Zwartsluis Nieuws
Deel dit artikel: