Kabinet trekt teugels strakker aan: horeca, musea en pretparken twee weken op slot bij besmettingen

Horeca, musea en pretparken kunnen twee weken worden gesloten als de GGD vaststelt dat er meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden. Dat werd vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

Omdat het virus weer om zich heen grijpt, kwamen de premier en vice-premier Hugo de Jonge vervroegd terug van hun vakantieadres. Voor het eerst sinds 24 juni hielden ze weer een 'coronapersconferentie'.

Teugels aantrekken

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, zijn extra maatregelen genomen voor de horeca, musea en pretparken. Deze plekken kunnen, als de GGD vaststelt dat er meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden, maximaal twee weken worden gesloten. 

Daarnaast moeten horecagelegenheden gasten om contactgegevens vragen voor eventueel later bron- en contactonderzoek. Ook moeten gasten zowel binnen als buiten blijven zitten. 

Introductieweken

Verder bleek tijdens de persconferentie dat introductieweken op hogescholen en universiteiten alleen onder strikte voorwaarden door kunnen gaan. Fysieke activiteiten zijn alleen toegestaan in kleine groepjes. 

De premier deed ook nog een dringende oproep aan jongeren die zich niet aan de coronamaatregelen houden. "Kom niet in de buurt van ouderen en kwetsbaren. Dat risico mag je niet nemen", zei Rutte. 

Risicogebieden

Minister De Jonge gaf aan dat reizigers uit risicogebieden bij terugkomst twee weken thuis moeten blijven. Aan de hand van passagiersgegevens gaat de GGD reizigers nabellen om te checken of ze zich aan de regels houden.

Eind volgende week hoopt het kabinet een teststraat op Schiphol in te richten, en later op andere luchthavens. Daar kunnen reizigers zich laten testen. Deze teststraat wordt niet verplicht. 

Dringende oproep

Verder gaf de premier aan dat het virus, ondanks de stijging van het aantal besmettingen, onder controle is. Wel moeten Nederlanders zich beter aan de basisregels houden. "Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars. De cijfers liegen er niet om", zei Rutte. 

De premier gaf daarnaast aan dat burgemeesters regionale maatregelen kunnen afkondigen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een mondkapjesplicht op drukke plekken of het eerder sluiten van de horeca. 

Cijfers
Dat landelijk het aantal coronabesmettingen zo hard stijgt, komt voornamelijk door de ontwikkeling in de grote steden. Dat bleek dinsdag uit de weekcijfers van het RIVM. Landelijk groeide het aantal besmettingen van 1.329 naar 2.588, een stijging van 1.259 gevallen.

In Overijssel bleef het aantal nieuwe coronabesmettingen afgelopen week stabiel: er kwamen 38 nieuwe besmettingen bij. Dat was vorige week ook het geval. Waar het aantal besmettingen in IJsselland daalde van 26 naar 18, steeg het in Twente juist van 12 naar 20.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
coronavirus Nieuws
Deel dit artikel: