Horeca dicht bij veel besmettingen: 'Wij zijn opnieuw de klos, sluit dan alle brandhaarden'

"Het vreemde is dat een supermarkt wel gewoon open blijft, sluit dan alle brandhaarden." Zo reageert woordvoerder Geerlof Kanis van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Overijssel op de afgekondigde maatregel dat horecagelegenheden bij veel besmettingen voor twee weken kunnen worden gesloten.

Het is een maatregel die vanavond tijdens een persconferentie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekend werd gemaakt. Ook musea en pretparken kunnen worden gesloten als de GGD vaststelt dat er veel besmettingen plaatsvinden. 

Opnieuw de klos

Kanis is niet verbaasd over de maatregel, maar merkt wel op dat de horeca opnieuw de klos is. "Pak het probleem bij de kern aan. De meeste besmettingen worden opgelopen in de huiselijke sfeer en niet binnen de horeca. De meeste ondernemers nemen hun verantwoordelijkheid en leven de regels goed na."

De woordvoerder van de KHN heeft dan ook het idee dat de maatregel een schrikreactie teweeg moet brengen. "Als de cijfers zich zo zouden ontwikkelen, konden we erop wachten."

Contactgegevens

Ook werd tijdens de persconferentie duidelijk dat horecagelegenheden de contactgegevens van alle klanten moeten vragen: "Dat is vooral extra administratieve rompslomp." 

Ondanks de extra regels lijkt Kanis zich nog geen zorgen te maken. "Ik zie deze maatregelen in Overijssel nog niet zo'n vaart lopen. Hier zijn relatief weinig besmettingen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: