Beken en sloten in Landgoederen Oldenzaal worden verhoogd

Komende maandag beginnen de werkzaamheden in Natura 2000-gebied Landgoederen Oldenzaal. De Rossumerbeek en Snoeyinksbeek worden ondieper gemaakt. Ook sloten in het landbouwgebied worden verhoogd.

"We hopen dat hierdoor het water er minder hard door dendert en daardoor bijzondere planten en dieren meer kans maken." Keesjan Douw is ecoloog en als omgevingsmanager van de provincie actief in dit project. "Maar ook willen we dat de beek buiten haar oevers treedt, zodat het water beter in het gebied wordt vastgehouden."

Natura 2000

Het gebied is onderdeel van het Europese natuurnetwerk, Natura 2000. In deze gebieden wordt de natuur beschermd, waardoor bijzondere planten en dieren hun eigen habitat behouden en biodiversiteit wordt beschermd. In 2013 zijn de Landgoederen Oldenzaal aangewezen als Natura 2000-gebied.

Tekst gaat verder onder video

Allemaal voor de bescherming van het bijzondere landschap. Dieren zoals de kamsalamander en de rivierdonderpad krijgen hierdoor meer ruimte. "We gaan werken met mini-kranen en mini-dumpers, om het gebied zo min mogelijk te beschadigen."

Boeren

Dit heeft ook gevolgen voor agrariërs in het gebied. Door deze vernatting kunnen zij in het vroege voorjaar het land niet bewerken. "Dat hebben we gecompenseerd door andere stukken land aan te bieden."

In januari heeft RTV Oost een verhaal over boer Hunder gemaakt, die zijn melkveebedrijf verhuisde naar Vinkenbuurt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: