Waterschap:"Gebruik van slootwater voor beregening niet meer overal mogelijk"

Boeren in het werkgebied van waterschap Drents Overijsselse Delta krijgen mogelijk geen toestemming meer om water uit sloten te halen voor het beregenen van gewassen. Als gevolg van de droogte is de watervraag sterk toegenomen. Drents Overijsselse Delta zit op meerdere locaties tegen de maximale aanvoercapaciteit aan. 

Het waterschap geeft aan er alles aan te doen om de waterpeilen op voldoende niveau te krijgen en te houden. "Hier zit echter wel een grens aan", aldus het waterschap.

Verschil per regio

Vanwege de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen ontvangt het waterschap steeds meer meldingen en verzoeken van agrariërs voor gebruik van slootwater. Waar dit wel of (tijdelijk) niet mogelijk is, verschilt sterk per regio. Het waterschap wil de onttrekkingen van oppervlaktewater zo goed mogelijk beheren.

Afstemming hierover vindt plaats nadat de agrariër zich gemeld heeft en vervolgens contact opneemt met de peilbeheerder.

Geen onttrekkingsverboden

Momenteel krijgen agrariërs her en der in het gebied het verzoek al dan niet tijdelijk te stoppen het onttrekken van slootwater voor beregening. Op die manier wordt tijd gemaakt om de waterpeilen weer op voldoende niveau te krijgen. Tot nu toe wordt hier goed gehoor aan gegeven, waardoor er nog geen onttrekkingsverboden zijn ingesteld.

Op plekken waar de aanvoer van water stagneert door begroeiing maait het waterschap extra. Verder worden continu duikers en krooshekken schoongehouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Overijssel Waterschap Nieuws
Deel dit artikel: