Minister Schouten laat zich door gezin uit Staphorst bijpraten over gevolgen voermaatregelen

Minister Carola Schouten van Landbouw heeft zich gisteren bij het melkveebedrijf van de familie Spiker in het buitengebied van Staphorst laten bijpraten over de gevolgen die de nieuwe voermaatregelen heeft voor het gezin.

Vanaf 1 september mag krachtvoer voor koeien minder eiwit bevatten. Boer Hendrik Spiker lichtte toe waarom de voermaatregelen die het ministerie wil doorvoeren volgens hem slecht uit gaan pakken. De verminderde hoeveelheid eiwit zorgt voor minder uitstoot van ammoniak (waarin stikstof zit) en die zogenoemde stikstofruimte kan vervolgens worden gebruikt om de bouw van huizen en de aanleg van wegen mogelijk te maken.

Boeren voelen zich wederom gepakt, vandaar ook de protesten van de afgelopen maanden. 


Slecht voor koeien

Volgens Spiker werkt de maatregel averechts en is het slecht voor zijn driehonderd koeien en zijn bedrijfsvoering. "Ik heb samen met mijn vrouw Klaasje en onze adviseur zaken aangeroerd die de minister klaarblijkelijk nog niet wist", zegt Hendrik, die terugkijkt op een goed gesprek.

Minister Schouten zat aan de keukentafel. Daar waren ook de zes kinderen van de Spikers bij. Het boerengezin had de minister een paar maanden geleden een brief gestuurd waarin het uitlegde waarom de maatregelen niet goed zijn voor de branche. Om die reden kwam Carola Schouten op bezoek.


Ook in Rouveen

Voor het bezoek aan het boerengezin bezocht minister Schouten Rouveen Kaasspecialiteiten. Daar liet ze zich rondleiden door onder andere directeur Klaas Hokse. De grootste werkgever van Rouveen en meest unieke kaasmaker ter wereld wil zich nog verder specialiseren en investeert twintig miljoen euro.

Schouten bezoekt Rouveen en Staphorst (Foto: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
Schouten bezoekt Rouveen en Staphorst (Foto: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Kop van Overijssel Staphorst Rouveen Nieuws
Deel dit artikel: