Aantal coronabesmettingen weer flink gestegen, besmettingsgraad in Overijssel blijft laag

Het aantal besmettingen met het coronavirus is de afgelopen week opnieuw flink gestegen. Dat heeft RIVM-voorman Jaap van Dissel gezegd tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Het aantal nieuwe besmettingen in Overijssel valt mee. De meeste mensen raken besmet in de provincies Noord Holland, Zuid Holland en Noord Brabant. 

De afgelopen week hebben 4036 mensen in Nederland te horen gekregen dat zij besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Dat is ruim de helft meer dan een week eerder. De voorgaande week kregen 2588 mensen een positieve testuitslag.

Van Dissel liet in zijn presentatie kaartjes zien waarop het aantal meldingen in de afgelopen twee weken per provincie te zien is. Meerdere gemeenten in Overijssel hadden de afgelopen twee weken geen meldingen. Dat komt vaker voor in de veiligheidsregio Twente dan in de veiligheidsregio IJsselland. Dat is ook te zien op onderstaand kaartje

 

Aantal corona-meldingen in Overijssel per 100000 inwoners (Foto: RIVM)
Aantal corona-meldingen in Overijssel per 100000 inwoners (Foto: RIVM)

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de afgelopen weken meerdere meldingen binnenkwamen uit de grotere steden in Overijssel. In de gemeente

Deventer zijn er twintig mensen positief getest, in Zwolle tien en in Enschede achttien. Op het kaartje springt de gemeente Olst-Wijhe er ook uit, daar zijn drie personen positief getest, wat relatief veel is voor een kleine gemeenschap.

Opvallend is dat in de zwaar getroffen gemeente Zwartewaterland de afgelopen twee weken niemand positief is getest op corona. 

Ziekenhuisopnames

Overijssel telde de afgelopen twee weken geen ziekenhuisopnames, meldde Van Dissel vanmiddag aan de Tweede Kamer. Dat is te zien op onderstaand kaartje. Het geldt trouwens voor veel meer provincies in Nederland. Ook in de noordelijke provincies, Gelderland en Limburg werd de afgelopen twee weken niemand in het ziekenhuis opgenomen.

Geen ziekenhuisopnames vanwege corona de afgelopen twee weken (Foto: RIVM)
Geen ziekenhuisopnames vanwege corona de afgelopen twee weken (Foto: RIVM)

Het aantal besmettingen in Nederland stijgt voor de vijfde week op rij, maar het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft relatief laag, meldt Van Dissel.

De meeste mensen worden besmet in de thuissituatie. Ook op feestjes en borrels worden mensen regelmatig besmet of gewoon op bezoek bij vrienden. Ook op het werk raken relatief veel mensen besmet, blijkt uit cijfers die Van Dissel vandaag presenteerde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: