Ontberingen in Indonesië: hoe beleefden een kampgevangene en een soldaat het einde van WOII?

Het is precies 75 jaar geleden dat met de capitulatie van Japan er een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Nederland was al bevrijd, maar grote delen van de wereld waren tot 15 augustus nog in oorlog.

Tineke Hoving uit Hardenberg bracht bijna drie jaar door in een vrouweninterneringskamp in Indonesië. Leven met weinig eten, alleen 80 centimeter van een lange plank kunnen gebruiken als slaapplaats. Toch heeft ze er naar eigen zeggen geen trauma aan overgehouden.

Het verhaal van Tineke Hoving:

Het ging maar door

Maar op het moment dat de ene oorlog afgelopen was, begon de andere. Indonesië wilde zich losmaken van Nederland en de jaren na de Tweede Wereldoorlog gingen Nederlandse soldaten naar Indonesië om de vrijheidsstrijd tegen te houden. Leen Scholten uit Heemse moest als dienstplichtig soldaat werken in het hospitaal in Balikpapan.

Leen Scholten vertelt hoe de 'politionele actie', zoals die in Nederland genoemd werd, door de soldaten werd beleefd:

Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Meer over dit onderwerp:
75 jaar vrijheid Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: