Nieuws

Veroordeling voor ontucht met minderjarig meisje uit Enschede

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo © RTV Oost/ Allard Olsman
Een 79-jarige man uit Oosterbeek is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor het plegen van ontucht met een minderjarig meisje in Enschede. De man bekende het slachtoffer betast te hebben. De rechtbank legt de man een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand op met een proeftijd van twee jaar.
Het slachtoffer deed halverwege 2018 aangifte van ontuchtige handelingen. De bejaarde man bekende dat er sprake was van één moment waarop hij het meisje bij haar borsten heeft betast. Volgens het slachtoffer zou de ontucht meerdere keren hebben plaatsgevonden in de periode tussen 2011 en 2013.

Steunbewijs

Bij zedenzaken zijn doorgaans alleen het veronderstelde slachtoffer en de veronderstelde dader aanwezig. Alleen een aangifte is niet voldoende om tot een veroordeling te komen, er is steunbewijs nodig. Steunbewijs kunnen verklaringen zijn van getuigen die in vertrouwen zijn genomen door het slachtoffer of de dader, of verklaringen van getuigen die iets kunnen zeggen over veranderend gedrag van het slachtoffer nadat de ontucht heeft plaatsgevonden.
De getuigenverklaringen in deze zaak bieden onvoldoende aanknopingspunten om als volledig steunbewijs te dienen. De verklaringen bevatten onderdelen die overeenkomen met het verhaal van het slachtoffer, maar ze bevatten ook onderdelen die overeenkomen met het verhaal van de man.

Man dacht enkel aan eigen bevrediging

Niet bewezen kan worden dat de man meerdere keren ontucht pleegde met het, toen, 10-jarige meisje. Wel staat vast dat de man haar één keer betast heeft. Hiermee heeft hij haar lichamelijke en geestelijke integriteit geschonden. De rechtbank vindt het bijzonder kwalijk dat hij enkel voor zijn eigen bevrediging en behoefte aan intimiteit misbruik heeft gemaakt van zijn rol als vriend van de familie en van het overwicht dat hij daarmee op het meisje had.

Strafmaat

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van het feit, maar ook met de hoge leeftijd van de man, zijn blanco strafblad, zijn gezondheidstoestand en het tijdsverloop. Naast de voorwaardelijke gevangenisstraf legt de rechtbank de man ook een contactverbod met het slachtoffer op. Daarnaast moet hij haar een schadevergoeding betalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.