Inwoonster Deventer eist blokkade voor woningbouw in park

De bouw van woningen in een park in de wijk Zandweerd in Deventer is een aantal buurtbewoners in het verkeerde keelgat geschoten. Een van hen stapte vandaag naar de Raad van State om de woningbouw tegen te houden. Ze eiste schorsing van het bestemmingsplan voor het project Tuinen van Zandweerd.

Dat plan maakt 150 woningen mogelijk op het voormalige terrein van de ijsbaan, sportvelden en een parkeerterrein in de buurt van de Rembrandtkade. In een deel van dit gebied bij de Rubensstraat ligt een park. "Dat is een uitloopgebied voor de wijk", zegt de bezwaarmaakster. "Ik sta achter woningbouw in de wijk en ik erken de woningnood. Maar er is geen rekening gehouden met de belangen van de wijkbewoners en het groen."

Voorlichting

Grote kritiek is er op de werkwijze van de gemeente. "Bijna alle bewoners dachten dat het park geen onderdeel van het woningbouwplan zou zijn", meldde de bezwaarmaakster. "En nu gaat er toch gebouwd worden in openbaar groen."

Van de 8000 vierkante meter park zal 3000 vierkante meter worden bebouwd. De advocaat van de gemeente stelt dat het geen verrassing kan zijn dat het park bebouwd gaat worden. De buurtbewoners zijn daar volgens hem wel over geïnformeerd. Bovendien bestaat er geen blijvend recht op behoud van het park, aldus de advocaat.

Tiny houses

Het park zal vooral worden opgeofferd voor de bouw van tien tot twaalf zogeheten tiny houses. Woningen die kleiner zijn dan eengezinswoningen met groene ruimte er omheen. Er bestaat volgens de gemeente grote behoefte aan zulke woningen. Belangstelling is er volgens een woordvoerster ook genoeg. Voor het hele woningbouwplan van 150 woningen hebben zich al 3000 geïnteresseerden gemeld.

De woningcorporaties Ieder 1 en Rentree zullen de sociale woningen voor hun rekening nemen. Ze hebben de Raad van State gemeld achter het bouwproject te staan. Volgens de gemeente staan ze te trappelen om te beginnen met de bouw.

Mogelijk gaat de Raad versneld een eindoordeel geven in deze zaak, omdat volgens de raadsvoorzitter alle benodigde informatie voor het doen van een uitspraak al binnen is. De uitspraak volgt binnen zes weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Salland Raad van State Deventer Zandweerd Nieuws
Deel dit artikel: