Twee vermeende 'badjas-ontvoerders' weer op vrije voeten

Twee verdachten in het dossier Bruine Kiekendief zijn op vrije voeten gesteld. In deze zaak verdenkt justitie er vier bouwvakkers van dat ze tijdens een strafexpeditie een nietsvermoedende Almeloër in diens badjas hebben ontvoerd en gemolesteerd. Twee andere verdachten in deze zaak blijven wel vast zitten.

Zoals RTV Oost vorige maand berichtte zijn in april vier bouwvakkers aangehouden, die betrokken zouden zijn bij een uit de hand gelopen ruzie om 270 euro.

Het draait hierbij om een zogenoemde koppelbaas, die als tussenpersoon meerdere bouwvakkers voor zich laat werken. Onder hen de vier werklieden uit de regio Twente, die veelal samen met elkaar optrekken en als zzp'ers in de bouw werkten. 

Nog even geduld
Begin april kreeg deze 40-jarige koppelbaas het aan de stok met een van de mannen. De koppelbaas had drie werklieden 270 euro betaald voor gedane werkzaamheden, maar toen de vierde bouwvakker te horen kreeg dat hij nog even geduld moest hebben, ging hij door het lint en bedreigde zijn opdrachtgever.

Lesje leren
Toen de koppelbaas vervolgens bij de drie collega's van zijn belager zijn beklag deed, besloten ze hem een lesje te leren. Vooral ook omdat ze vreesden dat het incident ten koste zou gaan van hun broodwinning.

Ze togen daarop naar zijn woning, maar de man was niet thuis. Wel troffen ze een huisgenoot aan, waarop ze besloten hem - slechts gekleed in badjas - te ontvoeren. Het slachtoffer werd meegenomen naar een bos, waar hij te horen kreeg dat hij zijn eigen graf kon gaan graven. Ook liep de man rake klappen op. Bedoeld als signaal aan de bouwvakker, die de koppelbaas belaagde.

Uiteindelijk gingen de ontvoerders ervandoor en lieten de gewonde man aan zijn lot over. Die kreeg uiteindelijk een lift van een toevallige voorbijganger.

'Geen mocro-maffia-actie'

Tijdens een eerste openbare rechtszaak lieten de 'badjas-ontvoerders' door een van hun advocaten optekenen dat er "geen sprake was van een mocro-maffia-actie, maar dat er sprake was van een uit de hand gelopen akkefietje". Besloten werd toen dat de vier verdachten terug achter de tralies moesten, in afwachting van een volgende rechtszaak.

Nadat advocaat Umut Ural een verzoek had ingediend om het voorarrest van twee van de ontvoerders op te heffen, ging de rechtbank daar vandaag in mee en zijn zij op vrije voeten gesteld. De twee hadden volgens justitie een minder grote rol bij de ontvoering en mishandeling. Twee andere verdachten blijven nog wel vast zitten.

In deze zaak worden volgende maand nog meerdere getuigen voor de rechtbank gehoord. De strafzaak wordt naar verwachting dit najaar inhoudelijk behandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: