Betaald voetbal

Björn Kuipers ongewild middelpunt in Russische rel: "EK in gevaar? Geen idee"

Bjorn Kuipers
Bjorn Kuipers © Pro Shots
De Oldenzaalse arbiter Björn Kuipers is ongewild het middelpunt geworden in een rel in het Russische voetbal. Een reactie op een appje van voormalig Vitesse-trainer Leonid Slutskiy is de aanleiding. 
Slutskiy is momenteel de hoofdtrainer bij Rubin Kazan en in de rust van het duel met Lokomotiv Moskou (0-2) stuurde hij Kuipers beelden van een vermeend penaltyincident. Slutskiy vond dat de Russische scheidsrechter Ivanov een strafschop had moeten geven, maar laatstgenoemde deed dit niet.
Volgens Kuipers had dit wel een penalty kunnen zijn, zo liet hij Slutskiy weten op basis van de beelden. Slutskiy deelde vervolgens dit gesprek met de Russische media. Hierdoor lijkt het of Kuipers Ivanov bewust onderuit wil halen.

"Moeilijke situatie"

Kuipers reageert in gesprek met Voetbal International vol verbazing. "Ik kreeg inderdaad een appje met de vraag wat ik van de beelden vond. Even kijken wat ik precies heb teruggestuurd. Ik zeg: "Moeilijke situatie, keeper speelt niet de bal, dus strafschop zou mijn voorkeur hebben. Het is zo geen zwart-wit situatie, dus hiervoor ook geen VAR-interventie."

Verkeerde Leonid

"Het is simpel: in zo’n geval steun ik altijd de beslissing van de scheidsrechter. Ik krijg zulke vragen veel meer als ik zelf niet fluit, of ik dan even mijn mening wil geven? Maar zeg je nou dat deze app van Slutsky kwam? Er staat Leonid onder, inderdaad, maar ik leefde in de veronderstelling dat dit afkomstig was van iemand van de Russische voetbalbond, een scheidsrechtersbegeleider uit Rusland met wie ik wel eens gewerkt heb. Die heet ook Leonid. Dat maakt het allemaal nog aparter."

EK in gevaar?

In de Russische media doen er zelfs geruchten de ronde dat het EK in gevaar komt voor Kuipers. "Joh, ik heb geen idee, maar kan het me eigenlijk niet voorstellen. Je overvalt me hiermee. Het enige dat ik heb gedaan, is antwoord gegeven op een vraag en een situatie beoordeeld, zonder dat ik wist dat het bericht van Leonid Slutsky kwam en dat hij er ook mee naar de media zou gaan. Het enige dat ik erover kan zeggen, is dat ze in Rusland dan mijn mening blijkbaar op waarde schatten", aldus Kuipers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.