Nieuws

Grond natuurgebieden Overijssel kurkdroog: "We zijn in Nederland doorgeslagen in het wegwerken van water"

De beek bij landgoed Groot Brunnink vlakbij Enschede is volgens ecoloog Zekhuis veel te diep
De beek bij landgoed Groot Brunnink vlakbij Enschede is volgens ecoloog Zekhuis veel te diep © RTV Oost
We moeten in de natuurgebieden snel af van de overbodige beekjes en slootjes. Daarnaast moet een groot aantal dennenbomen worden vervangen door loofbomen. Dat zegt ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel. De maatregelen zijn hard nodig om de droogte tegen te gaan. "Er moet echt wat gebeuren. We zijn in Nederland doorgeslagen in het wegwerken van water", aldus Zekhuis. 
De ecoloog wandelt door natuurgebied Usselerveen, tussen Enschede en Haaksbergen. "Normaal zou je laarzen aan moeten hebben als je hier loopt, maar de vennen zijn helemaal leeg", constateert Zekhuis.

"Water afvoeren achterhaald"

"De inrichting zoals het hier nu is, met slootjes in de omgeving, is er allemaal op gericht om water af te voeren. Dat is nu allemaal achterhaald. Dit was vroeger een heel nat gebied. Het laagste punt in de omgeving. Alle sloten en watergangen in dit gebied waren erop gericht om alles droog te houden."
Tekst gaat verder onder de video
Ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel over de droogtemaatregelen
De slootjes die in de vroegere, nattere periodes zijn aangelegd voeren nu het water af. "Dat moeten we tegengaan", vindt Zekhuis. "We willen het water juist vasthouden. Daarom willen we overbodige sloten dichtgooien of ophogen."
Levert dat geen problemen op als we natte herfst- en winterperiodes krijgen? "Het kan zijn dat we dan wat meer water hebben", aldus Zekhuis. "Maar eerst moet het grondwaterpeil worden aangevuld in de bodem, dat heeft al veel tijd nodig. Dan moeten we het water zien vast te houden, bijvoorbeeld op plekken waar het wel kan."

Naaldbomen vervangen door loofbomen

Landschap Overijssel doet daarom ook mee aan het project ZON, Zoetwatervoorziening Oost Nederland. Samen met onder meer provincies, gemeenten en waterschappen wordt geprobeerd om in natuurgebieden het water zo goed mogelijk vast te houden. "Naast het dempen en ondieper maken van slootjes, zetten we bijvoorbeeld ook bosranden terug en vervangen we naaldbomen door loofbomen. Naaldbomen verdampen namelijk meer water. Met name als het regent houden ze meer water vast, dat verdampt vervolgens en raakt de bodem niet."
Tekst gaat verder onder de foto
In dit bosperceel zijn dennen vervangen door loofbomen
In dit bosperceel zijn dennen vervangen door loofbomen © RTV Oost
Moeten we ons er niet bij neerleggen dat het elk jaar droog is en dat natuurgebieden er anders uit gaan zien? "Het zal veranderen", zegt Zekhuis. "We zullen soorten planten en insecten kwijt raken. Maar ik vind niet dat we onze handen er vanaf moeten trekken. Wij zijn debet aan deze klimaatverandering. Met wat maatregelen die we toch moeten treffen voor onze eigen leefomgeving moeten we het water zien vast te houden en ook de biodiversiteit zien te behouden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.