nieuws

Annemarie Busschers in Groot Onderhoud

Annemarie Busschers, telg uit een Twentse familie, ging naar Academie Minerva in Groningen en is ultrarealistisch kunstenaar. En dat is ze niet zomaar. Zij is één van de grootste hedendaagse portrettisten in Nederland. 
Haar werk zit onder meer in de collectie van De Fundatie in Zwolle en Museum More in Gorssel. Vanaf september is een aantal van haar megaportretten te zien in het Stedelijk in Kampen, als onderdeel van de tentoonstelling Oog voor het oor. Een zoektocht in de schilderkunst naar het oor in portretten, zoals die van Rembrandt. En die van Annemarie Busschers.
Annemarie Busschers
Annemarie Busschers © zelfportret
Annemarie zoekt naar de waarheid van de huid, de imperfecties van het lijf en het gezicht en maakt dan ultragrote portretten. Anders heeft het geen impact, vindt ze zelf.
Ze tekent en schildert, en knipt en scheurt in doek en rijstpapier, om het vervolgens aan elkaar te naaien, verder te tekenen, lijmen en schilderen en open te krabben als nodig. Laag na laag. Zo bouwt ze gezicht, huid en ogen. Altijd betekenisvolle ogen. En nogal betekenisvolle portretten. Als het doek omgedraaid getoond moet, dan moet dat. Emotie schildert ze niet, juist om ‘m te kunnen blootleggen.
Werk van Annemarie Busschers
Werk van Annemarie Busschers © Annemarie Busschers

Annemarie werd jarenlang een veelbelovend aanstormend talent genoemd, en toch: tijden veranderen. Je kunt niet eeuwig een veelbelovend talent zijn. Annemarie vind daar zo het hare van en vertelt erover in Groot Onderhoud, zaterdag 15 augustus om 09.00 uur op Radio Oost.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.