Veiligheidsregio en gemeente verrast door massale trekkerbijeenkomst Hengelo

De gemeente Hengelo wist niet dat er vanavond honderden boeren bijeen zouden komen bij Plein Westermaat. Ook de Veiligheidsregio Twente leek verrast door het evenement. Als we vragen of de bijeenkomst mag volgens de coronamaatregelen, wijzen beide partijen naar elkaar.

Vanuit verschillende plekken in de provincie reden groepen trekkers naar het veld, onder begeleiding van de politie. Ondertussen ging online een flyer rond, waarmee de bijeenkomst en bijbehorende 'ludieke licht-actie' werden aangekondigd.

Het doel was om honderden trekkers in formatie te parkeren. Dat lukte. Er bleven zelfs tientallen trekkers over. Het moge duidelijk zijn: de boeren maakten er geen geheim van dat er een groot evenement op de agenda stond.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Honderden boeren op het veldje bij Plein Westermaat (Foto: News United / Jack Huygens)
Honderden boeren op het veldje bij Plein Westermaat (Foto: News United / Jack Huygens)

Carmeeting

De bijeenkomst doet denken aan de carmeeting in Enschede, die vorige maand landelijk het nieuws haalde. Toen kwamen honderden auto's bijeen bij de ijsbaan in Enschede. 'Onverantwoord', stelden verschillende Twentse gemeenten naderhand.

Ook de politie liet duidelijk merken niet gediend te zijn van de actie. Zo kreeg de organisator thuis bezoek van politieagenten, die hem erop aanspraken. Alle partijen waren het over één ding eens: dergelijke evenementen mogen niet doorgaan zonder vergunning.

Wie is verantwoordelijk?

"Het is aan de veiligheidsregio om er iets van te vinden en te handhaven", zegt een gemeentewoordvoerder over de bijeenkomst vanavond. "Wij wisten er niets van. Anders hadden we er preventief iets aan gedaan."

Ondertussen wijst de veiligheidsregio naar de gemeente Hengelo: "Want het gebeurt op het grondgebied van die gemeente", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Twente.

Beide partijen adviseren contact op te nemen met de politie voor meer informatie. De politie is niet bereikbaar voor commentaar.

Drukte op het veld bij Plein Westermaat (Foto: News United / Jack Huygens)
Drukte op het veld bij Plein Westermaat (Foto: News United / Jack Huygens)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
boeren Coronamaatregelen Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: