Sport

Waterpoloër Jorn Winkelhorst is het niet eens met aanpak Oranje en laat zich naturaliseren tot Duitser

Jorn Winkelhorst
Jorn Winkelhorst © Orange Pictures
Waterpoloër Jorn Winkelhorst stopt bij Oranje en laat zich naturaliseren tot Duitser. De 28-jarige midvoor uit Hengelo is het niet eens met de aanpak rond de Nederlandse ploeg en heeft daarom zijn keuze gemaakt.
Winkelhorst speelt al enkele jaren bij de Duitse topclub Waspo Hannover. "Diep in mijn hart ga ik het liefst met het Nederlands team naar de Olympische Spelen. Maar de afgelopen tijd zijn er enkele veranderingen bij Oranje doorgevoerd, waar ik het niet mee eens ben. Ik heb er verschillende keren met de bondscoach en de teamleiding over gesproken, maar we kwamen er niet uit. Ik heb heel lang getwijfeld wat ik moest doen: doorgaan bij Oranje op een manier waar ik zelf niet in geloof of stoppen en een streep zetten door mijn Olympische droom?"

Derde optie

"Beide keuzes voelden voor mij niet goed", vervolgt Winkelhorst. "Pas daarna kwam de derde optie, met Duitsland proberen de Spelen te halen, in beeld. Door de naturalisatieprocedure nu in gang te zetten, ben ik mogelijk op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in februari in Rotterdam al speelgerechtigd. De kans dat 'we' Tokio halen is zowel voor Nederland als voor Duitsland klein. Ik verwijt niemand iets en kijk ook terug op een hele mooie periode bij Oranje."

"Natuurlijk baal ik"

Bondscoach Harry van der Meer over de keuze van de Hengeloër: "Natuurlijk baal ik er van. Jorn is een zeer sterke midvoor en presteerde de laatste jaren op een constant hoog niveau, zowel met zijn club in de Champions League als bij Oranje. Ik had hem er graag bijgehouden, maar we verschilden te veel van inzicht over de aanpak richting het OKT. Ik sta open voor andere meningen en spelers hebben inspraak over tal van zaken, maar uiteindelijk moet ik als bondscoach wel knopen doorhakken en vervolgens met mijn staf alle neuzen dezelfde kant op zien te krijgen. Dat is bij Jorn helaas niet gelukt. Heel spijtig, maar is ook inherent aan team- en topsport. Ik bekijk het ook van de positieve kant. Door zijn vertrek ontstaat er meer ruimte voor jongere midvoors om zich versneld te ontwikkelen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.