Nieuws

Kamerlid Von Martels blij met schrappen veevoermaatregel: "Hopen dat minister hiervan leert"

Kamerlid Von Martels blij met schrappen veevoermaatregel: "Hopen dat minister hiervan leert"
Kamerlid Von Martels blij met schrappen veevoermaatregel: "Hopen dat minister hiervan leert" © RTV Oost / Mark Bakker
Boer en CDA-Kamerlid Maurits von Martels is blij dat de veevoermaatregel van tafel is. De Dalfsenaar vindt dat de sector onvoldoende betrokken werd bij het opstellen van het besluit. Ook Ben Haarman, voorzitter bij LTO Noord, en actievoerster Janet Mensink zijn voorzichtig tevreden.
Zowel Von Martels als Haarman houden een slag om de arm; het schrappen van de veevoermaatregel is nog niet officieel bekendgemaakt door minister Schouten van Landbouw.

Haagse bronnen

Onder meer NOS meldde vanochtend op basis van 'Haagse bronnen' dat de omstreden veevoermaatregel wordt ingetrokken. Dit omdat de maatregel, die tot minder stikstofuitstoot moest leiden, te weinig resultaat zou opleveren. Dit is becijferd door de Wageningen Universiteit.
En dus moet het ministerie terug naar de tekentafel, want in 2021 moet er sowieso een plan liggen om het eiwitgehalte in veevoer terug te dringen.

Met de sector om tafel

Een mooie kans om het nu anders te doen, vindt Von Martels. "Vanaf volgende week moet ze weer met de sector om tafel, die hebben al oplossingen klaarliggen."
"De grote kritiek was dat de sector niets met het plan kon", vervolgt het Kamerlid. "Hopelijk heeft ze nu geleerd dat er draagvlak moet zijn."

LTO

LTO-voorzitter Ben Haarman is het daar helemaal mee eens. "Het ministerie bepaalde wat er op het erf moest gebeuren, zonder dat wij daar een zegje in hadden."
"Maar", benadrukt Haarman, "We hebben pas zekerheid als de brief van de minister er ligt."

Niet verrast

Melkveehouder Janet Mensink uit Westerhaar, betrokken bij de diverse acties van de boeren, is niet verrast door de uitkomst van het onderzoek. "Alle seinen stonden op rood. Iedereen trok aan de bel met de boodschap dat deze maatregel onvoldoende opleverde en slecht is voor het dierenwelzijn."
Ook zij steekt de vlag nog niet uit. "De stikstofreductie zal ergens vandaan moeten komen. Ik denk niet dat we hiermee klaar zijn." Ze hoopt dat een alternatief plan van de agrarische sector alsnog serieus besproken wordt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.